Случващото се в момента не е навлизане в сектор, а

...
Случващото се в момента не е навлизане в сектор, а
Коментари Харесай

Кольо Парамов: Държавата трябва да наложи дисциплиниращ ефект в хазартния сектор

Случващото се сега не е нахлуване в бранш, а одържавяване на 1-2 сдружения в бранша. Когато има одържавяване на дружество това е проблем за неговите притежатели, а по-късно става и проблем за жителите. Това съобщи в утринния блок на БТВ „ Тази заран " Красен Станчев от Института за пазарна стопанска система във връзка желанието на страната да построи монопол върху лотарийните игри. Вчера Агенцията за държавна финансова ревизия разкри, че Комисията по хазарта е таксувала по друг метод държавния Български състезателен тотализатор и частните оператори. Вследствие на това 210 млн. лева не са постъпили в бюджета от частните лотарийни игри.

В изявление за „ Свободна Европа " Васил Божков, който управлява Национална
лотария разгласи, че „ страната желае да отнеме работещ бизнес ". За „ Тази заран " Станчев разяснява, че има нахлуване против един човек и една компания. На всеки един арбитраж господин Божков ще завоюва всяко дело против България, добави той. Според него виновността за непостъпилите средства в бюджета е първо във законодателя, второ в комисията, дала лиценза и съгласила се по даден метод да се заплащат налози. Ако частната или държавна компания не е изпълнила закона - ще би трябвало да бъде глобена по някакъв метод, само че това не е разширение на държавния бранш, акцентира Станчев. По думите му има неравно отнасяне на разнообразни икономически субекти, само че самите субекти нямат виновност, без значение за кого става дума.

Освен че управлява Национална
лотария, господин Божков е и финансов покровител на футболния „ Левски ". Що се отнася до спорта - тук казусът е по-скоро политически. Футболът е значим сегмент от идентитета на премиера Бойко Борисов, на партия ГЕРБ и спортния министър Красен Кралев. Когато обидите една огромна група от почитатели, то тогава имате политически проблем, добави Станчев.

Финансистът Кольо Парамов счита, че страната би трябвало да се върне в някои браншове и да се наложи различен дисциплиниращ резултат. По думите му актуалното несъгласие е в резултат на неразумни парламентарни решения. Според него посредством парламентарно въздействие са прокарани ремонти в закона, който дава опция да се преглежда данъчната политика във връзка с
хазарта на двустепенно равнище. Държавата взе участие със Спортния тотализатор на необятна основа, а господин Божков заплаща на тясна основа и икономисва 250 млн. лв., посочи Парамов. Когато Васил Божков споделя, че без него не може да съществува „ Левски ", аз съм по-съгласен да взема тези пари и да дам на тима 10 млн., само че да ги проследявам прецизно по какъв начин харчат парите, добави финансистът. По думите му доста от проблемите на новия капитализъм в България са основани по времето на държавните управления на Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Парамов счита, че недалновидно направени приватизации са донесли на страната огромни вреди.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР