Случващото се в България все повече си пробива път в

...
Случващото се в България все повече си пробива път в
Коментари Харесай

Financial Times: Българският премиер под натиск след протести срещу корупцията

Случващото се в България от ден на ден си пробива път в интернационалните реномирани издания. За митингите и свадите в родната власт пишат редица медии - ”Ройтерс ”, ”Ню Йорк Таймс ”, ”Евронюз ”, ”Гардиън ”, организация ”Франс прес ”. Вчера от митингите онлайн предаваха и от RT Deutsch. Поредна публикация за събитията е оповестена във Financial Times.
Ето и цялата публикация във Financial Times:

Българският министър ръководител е подложен на голям напън. Протести заляха улиците на цялата страна а главното искане е оставката на държавното управление. Поводът е бликащ яд поради неуспехът на премиера да управлява корупцията във властта.

Демонстрациите против Борисов започнаха предходната седмица. Те бяха предизвикани от дейностите на прокуратурата, чиито чиновници нахлуха в постройката на Президентството. Румен Радев е неприкрит критик на властта. Акцията бе извършена от тежко въоръжени лица. Това даде спомагателен подтик на към този момент съществуващата омраза сред Радев и Борисов. Сегашният министър председател е на власт за трети път в най-бедната европейска страна. Радев пък бе определен за държавен глава през 2016 година

“Да изхвърлим мафията от държавното управление и прокуратурата”, прикани Радев в своя тирада пред протестиращите след случая.

Господин Борисов - преобладаваща фигура на българската политическа сцена, е някогашен пожарникар и телохранител, който стартира кариерата си като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Пътят му стига до лидерския пост на министър ръководител и водач на дясно-центристката партия в страната. Борисов упрекна Радев предишния месец, че го следи с дрон.

Продължаващите митинги сплотиха в едно студенти, възпитаници, представители на бизнеса и политически съперници на партия ГЕРБ.

На митингите е и 29-годишният Атанас Пеканов - икономист, който е работил дълго време в Австрия.

“България има потребност от добре функциониращи институции с огромна степен на доверие, които да дават отговор пред върховенството на закона. Има потребност от обществена правдивост. Вместо това виждаме корупция и политици, които злоупотребяват с институциите в името на личната си изгода”, декларира той.

Във вторник вечер няколко хиляди души се събраха пред постройката на държавното управление в столицата София. Протестиращите против кабинета поиската оставката на Борисов. Някои хвърлиха и алена багра по постройката. Счупиха стъклото на вратата.

Според отчет на Центъра за проучване на демокрацията от 2019 година 35% от договорите за публични поръчки включват корупционни практики.

След срутва на частната КТБ през 2014 година обвинявания бяха повдигнати на 17 души. Институцията се използваше бизнеси и държавни компании. Източени са 2 милиарда евро.

Даниел Смилов, шеф на Центъра за демократични тактики в София, съобщи, че протестиращите държат господин Борисов виновен за това, че не е съумял да ограничи корупцията в държавното управление и е разрешил на сенчестите локални бизнес групи да управляват браншовете на българската стопанска система.

“Не че министър председателят просто толерира корупцията. Ескалиращите митинги подкопават легитимността на неговото държавно управление “, съобщи Смилов.

Борисов отбрани държавното управление си във видео, оповестено във Фейсбук. Но не адресира въпросите с корупцията. Той съобщи, че служащи и представители на синдикатите (които вземат участие в протестите) би трябвало да премислят какво желаят от страната. “Направили сме толкоз доста, положили сме толкоз доста усилия… държавното управление на ГЕРБ е построило два пъти повече автомагистрали от Тодор Живков”, съобщи министър председателят.

Протестите не стопират макар скока на инфектирани с ковид в столицата и други градове. Демонстрациите не престават, макар че публично събирания на огромни групи от хора не са разрешени.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че е разпоредил изземването на документи и задържането на двама чиновници от Президентството - секретаря и съветника на президента. Това е част от следствие по обвинявания в търговия с въздействие.

Господин Радев съобщи, че се срами от обстоятелството, че България е една от страните, които се намират в дъното на класацията на Transparency International по индикатор корупция.

Властта на президента е по-скоро представителна, само че в случай че се наложи, той ще бъде индивидът, който ще сформира служебно държавно управление, в случай че настоящето подаде оставка.

През месец юни български новинарски уебсайт разгласява фотография, на която се вижда по какъв начин министър председателят Борисов спи в своята резиденция, а на нощното му шкафче има револвер. Друга фотография демонстрира, че чекмеджето е цялостно с пачки от банкноти по 500 евро, както и две дребни кюлчета злато. Борисов съобщи, че фотосите с него са същински, само че останалото е изфабрикувано.

“Виждаме институционална война, която въвлича министър председателят, президентът и основният прокурор, който се счита за най-влиятелната персона. Това основава предпоставки за една доста непредвидима ситуация”, декларира Николай Стайков от Антикорупционния фонд.

На българското Черноморие също имаше митинг. Демонстратори се събраха в региона на лятната вила на Ахмед Доган - съдружник на Борисов и някогашен водач на Движението за права и свободи - партия, която съставлява етническите турци в страната.

Христо Иванов е водач на “Демократична България” - проевропейска политическа групировка. Той бе едно от лицата, взели участие в митинга.

“Отчаяно се нуждаем от възобновяване на политическата и правосъдната система. Прокуратурата и полицията са корумпирани структури, върху които има политическо влияние… липсва обикновено господство на закона”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР