Случвало ми се е и да сънувам песни. Ставам от

...
Случвало ми се е и да сънувам песни. Ставам от
Коментари Харесай

Кирил Маричков: Пиша книга и продължавам да сънувам музика

„ Случвало ми се е и да сънувам песни. Ставам от сън и отивам да протоколирам на пианото това, което съм сънувал “ , описа именитият български музикант Кирил Маричков в изявление за БГНЕС. 

На 75 години той продължава да е деен, да твори и да работи върху редица планове. „ Това мога да върша най-добре. Благодаря на Господ за това, че ми е дал тази опция, че ми пази гласа. Все още съм във форма. Идеите за песни просто ей по този начин ми идват в главата отнякъде. За това също на Него несъмнено би трябвало да благодаря. Не знам по какъв начин композират другите хора, само че на мен постоянно ми се случва песента да изскочи в главата ми “, описа създателят.

Любимата ни ария „ Две следи “ се ражда на плажа

„ Изведнъж ми хрумна тази мелодия. Едно много хубаво момиче мина пред мен. Хрумна ми дружно с мелодията: „ Беше безоблачен ден инцидентно те открих…. “. Нищо по-нататък от текста, само че песента цялата вървеше. Намерих листче, на което надрасках нотни редове, тъй като всичко се не помни “, показа Кирил Маричков.
Въпреки че епидемията от ковид се отразява отрицателно на цялото общество, музикантът не губи своя оптимизъм. „ Добре съм. Последният ми албум, който излезе в края на предходната година, се назовава „ 75 “. Всеки, който е прочел заглавието, знае, че съм в рисковата възраст. Това значи, че би трябвало да се вардя и аз го върша “, сподели той.

Оптимистичен взор на обстановката

„ Всички концерти на „ Фондацията “ отпаднаха. Бяха някъде към 14. Не се отрази добре, само че нямам какво да създадем, всички са в това състояние. Няма какво да се хленчи и да се приказва непрестанно, по какъв начин страната е длъжна на някого. Държавата не я е измислила тази пандемия, а тя е по целия свят. Въпреки че съм със свободна специалност и имам някакви права за помощ във връзка с Министерството на културата, няма да се възползвам от това, тъй като е срамотия. Все отново сме хора, които сме взимали положителни възнаграждения и мога да устоя известно време без да работя “, сподели музикантът.
 
COVID-епидемията най-вече попречи на общуването сред хората

„ Аз не одобрявам обществените мрежи! Нямам Facebook, няма и да имам. Не ми харесва този метод на другарство сред хората. Когато видя момче и момиче да седят на скамейка, а вместо да си приказват си гледат в телефоните, просто се потресвам. Най-лошото следствие от пандемията ще бъде това, в случай че остане табиет – обществена изолираност и другарство посредством обществените мрежи, тогава ще бъде обезверен “, добави още Кирил Маричков.

Въпреки всичко той се майтапи, че новият му албум е нямал никакъв шанс, тъй като незабавно след излизането му бяха затворени всички търговски обекти. Много бързо обаче е получил и номинация за премия. Песента му „ Тъмен вятър “ пък неотдавна попадна в класацията Топ 20 на БНР.

Хората би трябвало да покажат взаимност и обединяване

„ Всеки употребява това злощастие за човечеството и се пробва, по някакъв метод, да завоюва политически дивиденти. Това по никакъв начин не ми харесва. Това беше случай, в който нацията трябваше да покаже взаимност и обединяване, а не разцепление. Освен това би трябвало да кажа, че са възмутителни изявленията по адрес на проф. Мутафчийски, че е плашил хората. По-добре да си жив и изплашен, в сравнение с радостен починал “, безапелационен е Кирил Маричков.

Музикантът продължава да работи в домашното си студио, да поддържа собствен канал в YouTube даже да написа книга.

„ Има и един нов миг – сключих контракт да пиша книга. Хич не желаех да го върша, само че в този момент е подобаващ миг. Първо – още не съм изкукуригал, помня нещата. Второ – имам време. Книгата няма да бъде единствено автобиографична. Моето предпочитание беше биографията на татковци ми, който също има много забавен живот, да бъде включена вътре. Той също се споделяше Кирил Маричков и пишеше записки, само че не съумя да ги приключи “, показа създателят.

Книгата би трябвало да излезе до края на годината. „ Бавно ми върви работата. Както във вица – Чукча не четец, а публицист. При мен е противоположното – аз съм огромен четец, само че не съм публицист. Върви ми мъчно, само че става забавно. Преплитам исторически неща със личната си орис. Казвам и неща, които са изживели други хора. Баща ни го криеше, с цел да си нямаме проблеми в учебно заведение, само че малко се знае, а от тази книга ще се разбере, че на мен и сестра ми кръстник ни е Никола Мушанов. Министър-председател на България преди 9 септември, бил е известно време в Демократическата партия. Бащи ни, защото е правист, беше съумял да ни извади копия на кръщелни свидетелства, където не пишеше кой ни е кръстник. Ако пишеше, нямаше да вляза в университет. Отживяхме ги тези неща “, показа още Кирил Маричков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР