Случвало ли ви се е някога да обръщате повече внимание

...
Случвало ли ви се е някога да обръщате повече внимание
Коментари Харесай

Обръщате повече внимание на смартфона, отколкото на своя партньор? Време е да спрете

Случвало ли ви се е в миналото да обръщате повече внимание на смарт телефона, в сравнение с своя сътрудник (т.нар. “фъбинг ” – от англ. phubing – phone + snubbing). Няма проблем да ни кажете, свои хора сме си. Ако отговорът е „ да “, евентуално ще се наложи да преосмислите държанието си, защото ново проучване открива, че регулярният фъбинг вреди на брака.

Терминът фъбинг е изкован, с цел да опише актуалната наклонност на хората да избират смарт телефоните пред общуването с хора от плът и кръв. Множество проучвания се пробват да открият повода за какво доста от нас постъпват по този метод, само че една област, в която, наподобява, се реализира прочут консенсус, е обвързвана с негативното влияние, което фъбингът оказва върху фамилните, обществените и сантименталните връзки. Кой да допусна?

Най-новото изследване по въпроса не прави изключение. Авторите от университета „ Нигде Йомер Халисдемир “ в Турция употребяват данни от изследване на 712 женени хора на междинна възраст 37 години, с цел да изследват взаимоотношението сред фъбинга, връзката и удовлетвореността от връзката измежду женените двойки.

Специалистите събират персонална информация от всички участници и ги подканват да попълнят серия от въпросници, създадени от психолози: Скала за задоволеност от брака, Скала за умения за дейно другарство и Скала за фъбинг.

Да стартираме с неприятните вести. Новото изследване удостоверява откритията досега – макар че през днешния ден фъбингът към този момент е обществено задоволително държание (или най-малко толкоз публикувано, че не му обръщаме внимание), то въздейства „ върху брачната задоволеност, както и върху персоналното благоденствие на лицата, сключили брак “, пишат създателите.

" Всъщност 75 % от възрастните гледат на фъбинга в наличието на колегата като на " недодялано " държание (не е съзнателно, нито се възприема като лично). "

Авторите не престават да изясняват, че чувството за игнориранет може да породи доста неприятни усеща и да докара до спор, когато единият сътрудник наподобява, че не дава отговор на упованията на другия във връзка с междуличностното другарство.

Когато проучват уменията за другарство, учените разкриват един значим детайл от пъзела: " Този резултат демонстрира, че уменията за другарство са пълностоен посредник във връзка с връзката сред фъбинга и брачното задоволство при лицата, сключили брак. "

Авторите акцентират категорично, че " ефикасното слушане, себеразкриването, емпатията и " аз-езикът " са позитивно свързани с удовлетворението от брака и негативно - с фъбинга. Аз-езикът насочва фокуса на връзката към мислите и възприятията на говорещия, като оказва помощ на слушателя да не се усеща упрекван и по този метод да се пази. 

Проучването има някои ограничавания. Данните са предоставени от самите участници, което постоянно оставя опция за отклоняване. Също по този начин методът, по който е замислено проучването, затруднява изключването на опцията ниските резултати за задоволеност от брака да са свързани с предходни прекарвания, които на този стадий не са обхванати. Авторите оферират в идеалния случай бъдещите проучвания да включват разнообразни демографски характерности, защото всички участници в това изследване са от Централноанадолския район на Турция.

Проучването приключва с догатката, че подобряването на уменията за другарство при хората, сключили брак, евентуално е по-важно от всеки път и че фамилните и брачните консултанти би трябвало да вземат поради вероятното влияние на технологиите в своята процедура.

Що се отнася до смарт телефоните, нещата от дълго време са излезли отвън надзор – на процедура не съществува метод множеството хора да отстранен тази технология от живота си. Всичко, което можем да създадем, е да се научим да живеем с нея.

Изследването е оповестено в Computers in Human Behavior.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР