Случвало ли ви се е да седите на щанда с

...
Случвало ли ви се е да седите на щанда с
Коментари Харесай

Синдром на умората от вземане на решения – кога се появява и как да се справим

Случвало ли ви се е да седите на щанда с кисело мляко и в продължение на няколко минути просто да не можете да решите кое мляко да вземете?

В главата ви се въртят последните 8 изследвания за качество на млякото, промоциите на две конкурентни компании и споменът за неприятния усет на последното мляко, което купихте.

Секунди по-късно детето ви задава въпрос, на който обезателно би трябвало да отговорите, телефона ви звъни „ работно “, а мъжът ви подвиква от другия щанд с въпрос „ пържола от бут или от гърди “?

 отмалялост Thinkstock

И вие като че ли се озовавате в басейн, цялостен с въпроси, чиито отговори чакат единствено и само вас и всичко заплашва да ви се излее върху главата и да ви удави.

Това възприятие на неспособност да се вземат от време на време и обикновени решения се появява в резултат на дълги интервали на носене на огромна отговорност, изяснява американският психолог Рой Баумайстер.

 отмалялост Thinkstock

„ Мозъкът, също като мускулите, когато е под огромно напрежение за дълго време, се изморява и стопира да работи както чакаме “, споделя той.

Безкрайните решения, които би трябвало да взимаме всеки дени – от дребните неща като избора на облекла до сериозните фамилни или професионални проблеми, изчерпват потенциала на мозъка да преценя, премисля и измисля най-правилното решение.

Нещата се задълбочават за всички ни през последните години, когато към огромното многообразие от храни, облекла и благоприятни условия се появиха и мобилните телефони.

 отмалялост Thinkstock

Неизчерпаемият източник на информация Интернет е както благословия, по този начин и проклинание, изключително за любознателните хора.

„ Ние взимаме решения въз основа на информацията, която имаме по даден въпрос. Когато тази информация е в големи количества обаче, мозъкът се претрупва “, споделя Баумайстер.

Случва се на доста хора, изключително с дребни деца и/или виновни специалности.

„ Трябва да взимам решения за всичко – с какво да се облекат, с цел да не им е студено, какво да сготвя, с цел да е бързо, здравословно и по отношение на бюджета, могат ли да спят при другари, желая ли да отида на кино аз, къде ще почиваме, мъжът ми чака да го съветвам за проблем в неговата работа, а от моята изискват от мен да нося виновни решения за десетки хиляди. Изтощена съм “, споделила една от пациентките на експерта.

Изчерпването на потенциала на мозъка да взима решения е положение, което може да се избегне. Ако не го извършите, рискувате да рухнете душевен и да се наложи в продължение най-малко на няколко дни някой различен да се грижи за всичко. Което може и да наподобява привлекателно за един изтощен мозък, само че не е нито елементарно, нито целесъобразно да се стига до там.

И по този начин, вижте по какъв начин да подредите живота си по този начин, че да намалите взимането на ненужни решения до най-малко.

 отмалялост Thinkstock

Така ще ви остане време и сили за значимите неща, а и просто за живеене и приятност, освен за мислене.

Към решенията >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР