Случвало ли ви се е да се питате как така

...
Случвало ли ви се е да се питате как така
Коментари Харесай

Самочувствието – въпрос на избор

Случвало ли ви се е да се питате по какъв начин по този начин непривлекателната ви колежка има толкоз богат и хубав мъж. Как е съумяла да се издигне в специалността, макар посредствените си умения и разсъдък, до момента в който вие си оставате в сянката и в персонален, и в професионален проект, макар старанието си? Колко пъти сте стояли пред огледалото, питайки се с какво тя е по-добра от вас и за какво шансът й се е усмихнал? Колко още такива хора познавате, които някак съумяват да пробият и да наподобяват толкоз самоуверени... Чудили ли сте се какво ви има, че не можете да сте на тяхно място? Чувствали ли сте се дребни на фона на тях?

Замислете се кое е общото посред им – Самочувствието. Те просто имат вяра, че заслужават да реализират това, към което се стремят, не се подценяват, не стоят в ъгъла от боязън, че ще се провалят и ще им се присмеят, не се самокритикуват, не се съмняват, а... работят. Искат и получават. Докато вие се обвинявате, че не сте почтени, че не сте задоволително умни, красиви, способни, и излъчвате своята неустановеност, а близките я долавят и без съмнения употребяват всяка опция да ви смачкат. А това единствено затвърждава отрицателната визия, която имате за себе си и в последна сметка вие стартирате да вярвате, че тъкмо това заслужавате и че даже не сте способни да се откъснете от тяхното въздействие. Вашата ниска самокритика се трансформира в тяхна оценка, след което вие сами си пишете „ Слаб 2 ” и в никакъв случай не се пробвате да бъдете отличници. Ами в случай че се неуспехите? Не поемате опасности, не напускате остарялата си работа, нямате храброст да поискате нарастване на заплатата си, макар че имате учредения, вършите услуги на приятелите си от боязън да не би да ви изоставят, в случай че нямате с какво да ги задържите, приемате да бъдете послушни и не се борите за правата си, даже в случай че незаслужено сте отнесли някоя санкция, или са ви се скарали поради нечия непозната неточност... Не смеете да деянията яд, да кажете мнението си на глас, да изразите позиция. Да излезете оттатък границите на личната си неустановеност. И към момента продължавате да се питате по какъв начин съумяват тези, които имат вяра, че могат? Как не изпитват вашите страхове и терзания, по какъв начин преодоляват бариерите си и реализират резултати? Как се снабдяват с мечтаната работа, кола, жанр и метод на живот, до момента в който вие се чувствате онеправдани?

Истината е, че стоманени хора няма. Дори да си придават този тип, евентуално и те самите прикриват своите комплекси, само че в случай че го вършат по този начин сполучливо, че да ви заблудят, това е задоволително. Може би и тях някой ги е смачквал в миналото и ги е амбицирал да бъдат мощни, справящи се и можещи. Може би са разбрали, че от тях зависи по какъв начин ще бъдат възприемани от другите. Затова, в случай че имате ниско мнение за себе си и желаете да го измененията, е настъпил моментът да спрете да се самосъжалявате, самообвинявате и да си причинявате ненужни премеждия, и да започнете да се цените. Сигурна съм, че доста пъти сте го чували и сте се опитвали, само че не се е получавало. И сте решавали, че просто сте такива (от „ тима на губещите ”). Обаче, до момента в който вярвате в това, в действителност няма да напуснете „ тима ” и да станете от „ готините ”. Разбира се, че с цел да повишите самооценката си, ще би трябвало в нещо да се докажете. Ще би трябвало да свършите много работа и да извършите промени в живота си. За да не се отказвате по пътя, който е нов и чужд за вас, си напомняйте към какво се стремите.

Напишете на един лист задачите си. Постарайте се те да са съответни и реалистични. Съставете си проект по какъв начин можете да ги постигнете. Поставете си период докога това да се случи и действайте. След като срокът изтече, извадете листа и вижте какъв брой от тях сте съумели да реализирате. Всяка сполучлива крачка ще ускорява вярата ви, че можете да се справите и с останалото.

Визуализирайте. Създайте си визия за това какви желаете да бъдете и още веднъж бъдете съответни. Важното тук е да се концентрирате не върху минусите си, а върху позитивните качества, които мечтаете да притежавате, без значение какви са те и какъв брой невероятно ви се коства да се случи. Просто го направете. Затворете очи и си представете за момент, че сте тъкмо такива, каквито желаете да бъдете. Намирайте време, с цел да затвърждавате тази визуализация и по този начин последователно ще свикнете с концепцията за новото си, по-добро и по-успешно „ аз ”. Всеки път то ще ви се коства все по-възможно.

Правете промени. Ако не обичате измененията и те ви плашат, започнете с нещо по-дребно, което постоянно сте желали да извършите, само че не сте добивали задоволително храброст или дълго сте отлагали за други, по-добри времена. Направете го в този момент и не се опасявайте от неуспеха. Не мислете за него, фокусирайте се върху триумфа си. Поне един път се гмурнете в живота на риск с упованието за нещо по-добро от досегашното. Ако ви се отвори опция, използвайте я. Ако ви се случи нещо хубаво, повярвайте, че не е случайност, а го заслужавате.

Погледнете се през очите на другите. Наистина ли вярвате, че всички са вторачени във вас и дебнат да не сгрешите? Хората са толкоз самовглъбени, че надали въобще ви виждат, само че не е там въпросът. Важното е вие да се виждате. Тогава и те ще ви виждат, ще ценят качествата ви, ще търсят мнението ви, ще почитат престижа ви. Представете си по какъв начин изглеждате в очите на човек, който ви обича. Вижте се през неговия взор, почувствайте се значими. Излезте от отрицателната визия за себе си и си създайте нова, по-положителна. Не се тормозете, че ще се надцените. Спомнете си за всички други, които са съумели. Защо вие да не сте положителни колкото тях или даже по-добри? Ако давате най-хубавото от себе си, за какво да не получите най-хубавото? Защо да се примирявате с неуспехите си, в случай че можете да съумеете? Това не значи да имате заболели упоритости, а да сте уверени във опциите си. Всеки е добър в нещо, специфичен в нещо и за някого... вие не сте изключение. Стига, несъмнено, да го повярвате.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР