Случвало ли ви се е да отлагате нещо в период

...
Случвало ли ви се е да отлагате нещо в период
Коментари Харесай

Спрете да отлагате! Прочетете за правилото за двете минути

Случвало ли ви се е да отлагате нещо в интервал от доста време, да се дразните на себе си, че го вършиме и все пак да продължавате? Ако отговорът ви е негативен, най-вероятно не казвате истината. Всички ние, дали по-рядко или по-често, отлагаме разнообразни неща в всекидневието си.

Ако чувствате, че този неприятен табиет съставлява сериозен проблем за вас и вашите отговорности, ние сме ви подготвили дребен трик, с който да кажете един път вечно „ довиждане “ на отлагането.

Една от най-продаваните книги за личностно развиване е „ Атомни привички “. Нейният създател, Джеймс Клиър, е експерт по формиране на привички, който реализира огромен триумф с персоналния си блог и обществени медии. Нещото, което той постоянно повтаря е, че огромните промени стартират от най-простите и обикновени стъпки.

Правилото за двете минути за прекъсване на отлагането е елементарна тактика, създадена от Клиър за създаване на нови умения и рутинни практики. Той предлага да се стараем да заобикаляме попадането в това, което той дефинира като „ долината на разочарованията “.

Същината на това предписание е, че доста дребни промени в нашето държание могат да имат огромни последствия в дълготраен проект. Като се концентрира върху дребни промени, които можем да създадем в границите на две минути, Клиър ни предизвиква да стартираме да градим положителни привички последователно и стабилно.

Практиката с двете минути е една от най-ефективните тактики за превъзмогване на отлагането и увеличение на продуктивността . Тази техника е наречена по този начин, тъй като допуска, че в случай че задачата може да се извърши за по-малко от две минути, тя би трябвало да бъде осъществена незабавно, вместо да бъде отлагана за по-късен миг.

Отсрочването на отговорности нормално е обвързвано с възприятие на недоволство или липса на мотивация, които могат да бъдат преодолени посредством вярната организация на времето и дилемите. Правилото за две минути е едно просто и дейно средство за битка с отлагането и увеличение на продуктивността.

Идеята зад това предписание е да се преодолее отлагането на задания, като се осъзнае, че те могат да бъдат изпълнени за по-малко от две минути. Това може да включва действия като изхвърляне на боклука, отговор на малко писмо или имейл, подготвяне на кафе и други сходни.

Когато се срещнете с такава задача, вместо да я отложите за по-късен миг, се насърчете да я извършите незабавно . Направете го бързо и дейно, като употребявате къс интервал от време. Когато сте подготвени със задачата, ще се почувствате по-добре за себе си и ще имате повече мотивация да продължите с останалите си задания.

Важно е да имате поради, че правилото за две минути не е използвано за всички типове задания. Не е реалистично да се чака, че всички те могат да бъдат изпълнени за този диапазон. В такива случаи е значимо да се уверите, че не губите времето си в осъществяване на задания, които не могат да бъдат решени бързо.

Това предписание може да се приложи във всички аспекти на живота ни, от здравословните привички до работата и финансите ни. Ключът е да стартираме с доста дребни стъпки и да усилваме последователно компликацията на задачата, като в никакъв случай не натоварваме прекалено много себе си първоначално.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР