Случвало ли ви се е да изпитате приятно гъделичкане или

...
Случвало ли ви се е да изпитате приятно гъделичкане или
Коментари Харесай

Какво е ментален оргазъм

Случвало ли ви се е да изпитате прелестно гъделичкане или изтръпване в задната част на главата, спускащо се надолу по врата, когато чувате избрани звуци или наблюдавате напълно нормални действия? Може да е от леко шептене, тон от смучене на кубче лед, напълно несъзнателно допиране на косата ви или съзерцаването на повтаряемо деяние като заглаждане на пясък да вземем за пример.

Странното изтръпване, за което и ние не сме се замисляли умишлено до момента, към този момент си има име - " самостоятелна сензорна меридианна реакция " или Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR) от британски. Учените в резюме го назовават " ментален оргазъм ".

Слабо изследваното досега събитие се оказва с непредвидени психически изгоди - то понижава напрежението и депресията, и забавя сърдечния темп.

" Много хора споделят, че са изпитвали ASMR от деца, само че осъзнаването за съществуването на това положение е едвам в последните години, с помощта на уеб сайтове като YouTube и Reddit ", споделя доктор Джулия Поерио от Департамента по логика на психиката към Университета в Шефилд.

Точно в тези обществени канали може да открием клипове на действия, които се оказват образен, слухов, тактилен, обонятелен или когнитивен тласък, водещ до менталния оргазъм. Като това тук.

Лошата вест е, че не всеки може да се възползва от позитивните резултати на ASMR, тъй като единствено избрани хора са податливи на този вид реакции при избрани тласъци. Което значи, че не всички ще могат да понижат сърдечния си темп с 3.14 удара в минута и да се провиснал от напрежението.

" Интересното е, че намаляването на сърдечния темп в участвалите в нашия ASMR опит е сравнимо с психическите резултати от други техники за справяне със напрежението като медитацията и слушането на музика ", изяснява доктор Поерио. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР