Случи се това, което мнозина очакваха: Иван Гешев се намеси

...
Случи се това, което мнозина очакваха: Иван Гешев се намеси
Коментари Харесай

Главен прокурор срещу президент – първи версии

Случи се това, което мнозина чакаха: Иван Гешев се намеси в политиката, а прокуратурата се дефинира на чия страна не е. Разбира се под лозунга за съблюдаване на закона и Конституцията.
Гешев е първият обвинител №1, който желае пояснение на член 103 от Конституцията на България, засягащ имунитета на президента и вицепрезидента на страната. Според него разкриването на смисъла на тази наредба е належащо, защото “нормата е сбита “ и “не дава еднопосочен отговор “ на поставения въпрос. На досегашните основни прокурори член 103 е давал отговор, само че на него – не. Затова Гешев насочва 6 въпроса към Конституционен съд. В безусловен звук, настояват някои.

До развихрянето на абсурда „ Апартаментгейт “ Цветан Цветанов отговаряше за офанзивите против президента Радев. Когато стана рисков за единството в ГЕРБ и водача Борисов – Цветанов бе отхвърлен. Скандалът с първокласния му дом бе единствено предтекст.

В партията не се откри подобаващ заместител по това направление. Сотир Цацаров свърши много работа на кръга, който го избра, само че начетеността и интелигентността го правеха несъответствуващ за фронтална „ офанзива Пикет “.

Така изгря звездата на Гешев. И новият Главен непосредствено запита Конституционен съд дали записаната в главния закон " държавна измяна “ се припокрива със записаното в Наказателния кодекс в раздел " Измяна “, глава " Престъпления срещу републиката “, както и каква е разликата сред ”държавна измяна “ и " нарушаване на Конституцията “ и какви са условията по отношение на типа и мащаба на закононарушението.

Действията на Гешев наподобяват изненадващи, само че явно са замислени от дълго време и съгласувани с който би трябвало. Освен това звучат някак ултимативно. Доказателство за това е и светкавичната реакция на Конституционен съд, кйто почва процудерата. Какво бързане единствено.

Гешев встъпи в служба на 18 декември 2019 година Месец по-късно е подготвен с въпроси към Конституционния съд. Това значи, че: А/ подготовката за офанзивата против Радев е почнала още преди да влезе Гешев в новия кабинет. Б/ Възникнал е огромен проблем, който постанова незабавно похищение на публичното внимание.

Новината за писмото до Конституционен съд провокира бурни реакции в мрежата. Коментират се всевъзможни аргументи, претекстове, изричат се отзиви, някои крайни. Няма и по какъв начин да е иначе, тъй като офанзива против президента се случва доста рядко.

Сега е моментът за версии и търсене на претекстовете, както би споделил Джон льо Каре.

Първата версия би могла да е, че Гешев разчиства пътя на Бойко Борисов за президентски мандат, откакто напусне „ Дондуков “ 1. Доста рано е обаче да се стартира такава акция. Пък и Борисов отхвърля да има упоритости за стола на „ Дондуков “ 2. Но кой знае. И Гешев се кълнеше, че няма да се кандидатира за основен прокурор, пък след това реши да става на живот и гибел.

Тази версия се поддържа и от един слух, който по този начин и не си проби път до медиите. Първоначалната номинация за основен прокурор е била на Румяна Арнаудова, говорителката на Цацаров. Тя била препоръчана от своя началник и подкрепена от неколцина известни магистрати. Също и от двамата мощни в Движение за права и свободи. Тогава се намесил Борисов и решил " дебата " в интерес на Гешев. Сух, слух, само че както е споделил Стив Джобс: Всеки слух се трансформира в истина в мига, в който бъде опроверган публично. Чакаме.

Заговори се и за сюжет от вида „ импийчмънта против Тръмп “. Това значи добре готова акция доста преди Гешев да написа на Конституционен съд. Да не би да е станал основен прокурор, с цел да осъществя този удар? Или концепцията е негова?

Целта е ясна: Радев да бъде вкаран в пояснителен режим, да опровергава някакви обвинявания, да хаби време, сила и нерви.

Логично е да се запитаме, къде може да се извади нещо за него? От времето, когато е бил командващ на Военновъздушни сили? Някакви подписи на фактури и документи, които не са напълно по разпоредбите? Може, само че е доста обикновено и дребнаво.

Затова несъмнено ще се тръгне по друга линия: Радев – човек на Кремъл. Темата е остаряла, само че още веднъж е на мода и Чичо Сам я харесва. Ще се напомнят връзки на Радев с Българска социалистическа партия, оттова с ген. Решетников, манджата с русофилите-шпиони ще бъде притоплена. Ще се прибавят нови неща към офицерите на ГРУ и прочие Не е изключено да се " извади " отнякъде и договаряна комисионна за лобиране за самолетите „ Грипен “. Все неща, които влизат в главите „ Измяна “, " Престъпления срещу републиката “ и „ Нарушение на Конституцията “. Гешев и Специализираната прокуратура имат положително въображение.

Целта на офанзивата е Радев да бъде обезвреден като критик на ръководството. Още от първия ден на „ Дондуков “ 2 той показва слабите места на държавното управление, приказва за корупция, връзки сред политиците и бизнеса, неяснота на властта и прочие И хората се вслушват – над 2 милиона са дали своят вот за него. Това Борисов не може да преглътне и да елементарни. Той е победител и желае да бъде подобен до дъно. Но и Радев е от същата порода, въпреки и по-различен като темперамент и държание. И не е страхлив. Гешев очевидно желае да се впише в тази група.

Има и още нещо. Борисов евентуално позволява или знае, че доста от рецензиите на Радев са стигнали до Белия дом, подкрепени може би с документи и доказателства. Притиснат от Съединени американски щати той търси излаз. Атаката на Гешев наподобява подобаваща артилерийска подготовка. Ако е по този начин, значи имаме тандем Борисов-Гешев, с който ще се преценяват всички на политическата сцена. И двамата са фрагменти на Школата в Симеоново, по този начин са си паснали.

И въпреки всичко има нещо необичайно в тази офанзива. Гешев е основен обвинител от месец. Не е разумно да бърза с сходно деяние, в случай че няма доста сериозна причина. Но това не са настоящите кавги с водната рецесия, абсурда с отпадъците, неяснотите към АЕЦ „ Белене “, ядосания Путин за тръбите на Турски поток, проблемите в енергетиката, скандалните разкрития в опазването на здравето, войната за хазарта, лобистките текстове в разнообразни закони, парадоксите в Търговския указател, теча на данни от Национална агенция за приходите, проблемите с язовирите и ВЕЦ-те. Нещо друго се е случило, нещо доста съществено и евентуално болезнено… Развитие в следствието по закона РИКО в Съединени американски щати? Нюйоркското дело, в което са забъркани български институции и известни политици?

Гаф с изгонването на съветските шпиони от София, на което Москва съобщи, че ще отговори уместно? " Подпален " е нечий височайш гъз и абсурдът с президента би трябвало да отклони вниманието. Нещо такова ще е. Скоро ще научим.

Несъгласните с избора на Гешев за основен прокурор акцентираха, че заплахата ще пристигна от връзките и зависимостите сред управляващите. Самият Гешев съобщи, че не вижда проблем управляващите да си взаимодействат – прокуратура, държавно управление, Министерство на вътрешните работи, служби. по този начин отхвърли независимостта като гаранция за безпристратност. Освен това има и персонален претекст. Не е не запомнил, че Радев отхвърли да подпише указа за неговото назначение и се наложи Висш съдебен съвет да го прегласува. Не е не запомнил и срещите на Радев с магистрати за това какви качества би трябвало да има основният прокурор, също и за промените в прокуратурта. Отмъстителността заема значимо място в душевността на доста хора с власт.

Мирише на барут. Любопитно и значимо е по какъв начин ще отвърне президентът на удара. Засега виждаме отговор посредством прес.центъра. Може би ще има и послание към нацията.

Уди Алън твърди, че „ Животът ни се дефинира от метода, по който го изкривяваме “. В изкриваването ние сме първенци. Грузинци наемни убийци бръмчат с Ролс Ройс през София, въоръжени до зъби: с гранати, автомати, пищови и какво ли още не. Щели да убиват Цеките от Ефбет и Кирил Домусчиев. МВР-то ги хванало след нечовечен екшън и Борисов го похвали. След това обаче ги пуснали да си вървят. Наемните убийци с оръжеен боеприпас, само че ги пускат... Прокуратурата пък пусна едни други хора - румънец и българи, - които бяха упрекнати, че са изнудвали Доган и Пеевски за 14 млн. Срещу парите щели да заличат имената им от френски отчет за контрабанда на цигари и финансиране на терористи. Осем месеца лежаха в ареста и внезапно прокуртурата им сподели " довиждане ". Мождувременно Доган и Пеевски бяха декларирали, че нито познават тези мъже, нито са се срещали с тях. Ебати мистерията.

Вярно, че Чърчил прекомерно постоянно е представен, само че е споделил нещо доста уместно за настоящето състояние в скъпата ни татковина: Кучетата ни се възхищават. Котките ни презират. Само свинете се държат с нас като с равни.

Огнян Стефанов


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР