Случи се! България сложи край на 50-годишната прокоба и най-сетне

...
Случи се! България сложи край на 50-годишната прокоба и най-сетне
Коментари Харесай

Хайдутите на Петьо Хубчев сложиха край на 50-годишното шведско робство!

Случи се! България постави завършек на 50-годишната поличба и най-накрая победи " огромния призрачен сън " Швеция! След поколението на Георги Аспарухов и Никола Котков, селекцията на Петър Хубчев реализира този привидно неосъществим героизъм в горещата августовска вечер на стадион " Васил Левски ". " Трикольорите " реализираха исторически триумф с 3:2, който може и да не ни класира на Мондиал 2018, само че ни връща вярата в бъдещето на националния ни отбор.

Тази вечер публиката в София стана очевидец на един вманиачен мач, в който сърцатите ни сънародници излязоха краен победител. Всичко стартира още в 11-ата минута, когато Станислав Манолев трансферира отличната си форма от ЦСКА и в държавния отбор, отбелязвайки с глава след отлично центриране на Георги Миланов. Шведите реагираха като ужилени и в 16-ата минута получиха малко пресилена дузпа поради нарушаване на Васил Божиков. Наказателният удар на Емил Форсберг обаче бе избавен от Пламен Илиев, надъхвайки в допълнение нашите за крайния триумф.

 Снимка 310416
Източник:

Той обаче леко се отдалечи през идващите мигове, когато първо националният ни селекционер Петър Хубчев бе изпъден от съдията, а след това Микаел Лустиг изравни с глава за 1:1. До почивката екшънът на " Васил Левски " продължи. Нашите си върнаха водачеството след гол на Георги Костадинов, само че 180 секунди преди паузата, Маркус Берг направи 2:2 след неточност на Божиков.

През втората част нашите демонстрираха ужасно самообладание и окрилени от отличните изяви на Пламен Илиев, " лъвовете " се добраха до историческия си триумф. Ивайло Чочев шутира от наказателното поле и не остави никакъв късмет на Робин Олсен за крайното 3:2!

Така нашите момчета дадоха отговор уместно на жестоките шведски гаври през последните дни. Е, смешките на тамошните публицисти за хайдушките ни одежди, слабия ни футбол и бедната ни страна, им излязоха солени!

 Снимка 310423
Източник:

Победата довечера ни изкачи до третото място в група А. Селекцията на Хубчев измести Холандия от тази позиция, като към този момент имаме актив от 12 точки. Шведите са единствено с пункт преднина пред нас, а безапелационен водач остава Франция. " Трикольорите " не престават да имат цялостен актив от своите семейства на " Васил Левски ".

Българският тим стартира срещата със забележително самочувствие, повтаряйки дейностите си от мача с Холандия. Още в 3-ата минута мощно изритана топка към Ивелин Попов за малко докара до ужас в защитата на гостите, само че след това Андреас Гранквист работи невъзмутимо и се оправи с заплахата.

Натискът на " трикольорите " можеше да даде резултат пет минути след първия съдийски сигнал на Талиавенто. Продължителна офанзива на българите приключи с центриране на Страхил Попов някъде към дузпата. Георги Костадинов и Крафт се разминаха с топката и по този начин тя стигна до непокрития Чочев. Звездата на Палермо обаче стреля от дребен ъгъл и ударът му бе избавен от Олсен.

Колкото и изненадващо да звучеше преди началото на квалификацията, нашият отбор като че ли изцяло справедливо стигна до откриващо попадение в 11-ата минута. Георги Миланов напредна по крилото, след което насочи фантастично центриране към намиращия се на дясната греда Станислав Манолев. Стражът на скандинавците Робин Олсен увисна и това разреши на звездата на ЦСКА да го накаже майсторски с глава.

 Снимка 310426
Източник:

Понесени на крилете на страстта, " трикольорите " сътвориха сериозна неточност в 16-ата минута и реферът Паоло Талиавенто отсъди дузпа в интерес на Швеция. Георги Костадинов събори съперников футболист в битка за позиция при един корнер и по този начин най-тежкото пред българската врата предстоеше. С виновната задача за гостите се нагърби звездата им Емил Форсберг, който обаче срещна фамозния инстикт на Пламен Илиев. Пацо Тигъра хвана ъгъла на плеймейкъра и възпламени трибуните на " Васил Левски ". И с цел да бъде подвигът му цялостен, някогашният вратар на Левски отрази с опитност и опита за добавка на Маркус Берг!

За да стане пък още по-напечено в София, нашият народен селекционер Петър Хубчев бе изпъден от основния арбитър в 17-ата минута. Специалистът възнегодува бурно от противоречивите решения на Талиавенто и след благополучен " букет " от псувни и жестове, героят от Съединени американски щати 94` бе пратен на трибуните.

 Снимка 310433
Източник:

И до момента в който шведите се чудеха по какъв начин да отреагират на създалата се за тях отрицателна обстановка, България можеше да нанесе своя втори удар. Ивелин Попов сътвори превъзходен рейд през центъра и шутира от отлична позиция. Ударът му обаче бе разочароващ и не порази мрежата на слисаните скандинавци.

За страдание Швеция възвърне равенството малко преди изминаването на половин час футбол. Българската защита още веднъж не реагира добре след ъглов удар на скандинавците, като този път грешката ни се оказа съдбовна. Чорбаджийски и Станислав Манолев не се схванаха кой да спре връхлитащия Лустиг, който единствено момент по-късно прониза с глава Пламен Илиев.

 Снимка 310428
Източник:

Колкото и да не им се вярваше на нашите високомерни съперници, българите дадоха сладкодумен отговор на случилото се 3 минути по-рано. Шведите пробваха от личния си специалитет, откакто в 32-ата минута бяха изумени от " лъвовете " след статично състояние. Ивелин Попов пласира съвършена топка след осъществяване на фаул. Адресатът му Георги Костадинов се освободи майсторски от персоналния си надзирател Гранквист и с глава върна преднината ни в международната подготовка. Това беше и втори следващ гол на опорния халф за държавния отбор, откакто се разписа и при провалянето от Беларус.

Атаките на България продължиха с цялостна мощ и малко преди почивката, Ивелин Попов беше на крачка от това да накаже несигурния довечера Робин Олсен. Попето опитва техничен изстрел в далечния ъгъл, който обаче бе избит от стража на ФК Копенхаген.

 Снимка 310422
Източник:

И вместо да се отдръпват на паузата с гол преднина, нашите футболисти позволиха да бъдат изравнени за повторно. Петър Занев закъсня да пресира връхлитащия по фланга Микаел Лустиг, който в последна сметка центрира към Маркус Берг. Опитният таран завоюва въздушния конфликт с Васил Божиков и с лекост продължи головата фиеста на " Васил Левски ".

Случилото се в края на първата част очевидно не се бе отразило на нашите национали. Селекцията на Хубчев започва второто полувреме много интензивно и в 47-ата минута Ивелин Попов имаше опция да стреля от директен свободен удар, но опитът му не трансферира стената.

 Снимка 310442
Източник:

Миг талантливост в 52-ата минута можеше да подари българския отбор с трети гол. Олсен още веднъж направи неточност, излизайки надалеч от своята врата. Изчистената от него топка попадна в Станислав Манолев, който от въздуха опита да трансферира шведския пазач, само че осъществяването му не притежаваше нужната акуратност.

Швеция получи сериозен подтик в играта си, откакто в 56-ата минута Петър Занев игра с ръка малко пред наказателното поле и " тре кронур " бяха дарени с отлична опция за гол. Емил Форсберг извърши фаула, само че Пламен Илиев още веднъж впечатли с фамозно избавяне. Миг по-късно, звездата на Република България Лайпциг още веднъж опитва рефлекса на Тигъра, след шут от към 13 метра, само че Пацо още веднъж бе на своето място. Упражнението се повтори и в 67-ата, когато някогашния вратар на Левски отново избави директен свободен удар на звездата с №10.

 Снимка 310434
Източник:

Българските футболисти желаеха углавен удар в 76-ата минута. Падането на Симо Славчев обаче бе много театрално и не подлъга опитния италиански рефер - Паоло Талиавенто.

И до момента в който шведите опитваха да пресекат нашия порив, националите ни нанесоха своя съдбоносен удар. Ивелин Попов започва една офанзива през центъра, която след серия от комбинации доближи до Ивайло Чочев. Футболистът на Палермо настройки топката на левия си крайник и с обмислен изстрел от границата на наказателното поле направи 3:2 за България!

 Снимка 310420
Източник:

До края напрежението пред вратата на Пламен Илиев беше убийствено. Българската защита обаче удържа на шведския ентусиазъм и се поздрави с този желан триумф по пътя към Мондиал 2018.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР