Случайно попаднах на тази рецепта за мусака и реших да

...
Случайно попаднах на тази рецепта за мусака и реших да
Коментари Харесай

От сега нататък само така правя мусаката: 15 минути в кухнята и обядът става божествен!

Случайно попаднах на тази рецепта за мусака и взех решение да я опитвам, тъй като имаше доста позитивни мнения и всички, които я пробваха преди мен, останаха възхитени и удовлетворени. Едно от обичаните ни ястия у дома е мусаката, по тази причина постоянно опитвам с метода на подготвяне и употребяваните съставки.

Понякога към каймата се прибавя ориз, от време на време разнообразни зеленчуци, а вместо картофи може да се употребяват други зеленчуци като патладжан, тиквичка, карфиол и др. Тази рецепта е доста по-близка до тази на майка ми, която бях не запомнила, просто се разграничава в няколко стъпки, които я вършат още по-вкусна.

Прави се със същите съставки, които нормално използваме за мусака и може да съдържа повече доматен сос от нормално. Но прочетете рецептата и преценете сами, а в случай че имате някакво предложение, бих желала да го прочета в мненията и да опитате. Ето какво ви би трябвало за тази лесна и бърза мусака:

Лесна и бърза мусака

Продукти: 

1 кг картофи

400 г кайма

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 чаена лъжичка сладостен червен пипер на прахуляк

1 чаена лъжичка риган

дафинов лист

400 г доматен сос (може и салца)

кашкавал

Приготвяне: 

Измийте картофите, обелете ги и ги нарежете на тънки полумесеци и ги сложете в огромна дълбока тава с малко олио. Слагат се на сдържан, слаб котлон, до момента в който леко се запържат, до момента в който омекнат и заловен коричка, към 15 минути, похлупени и с от време на време безредие.

 нарязани картофи

 картофи с подправки

Картофите се овкусяват със сол, черен пипер, риган и пикантен червен пипер. Разбъркайте, с цел да се разпределят отмерено подправките, след което ги хвърлете в тавата, в която ще печете ястието. След това преминете към подготовката на месото.

 картофи запържени

Последния път пекох картофите на фурна, а не на котлона (докато приготвях месото) и получих същия резултат, като пестих време, тъй че за 15 минути всичко беше готово и месото, и картофите. Тогава просто трябваше да ги съчетавам и да ги изпека дружно.

ЗА МЕСОТО: В същия тиган, в който са се пържили картофите, се поставя каймата и се задушава в малко олио, до момента в който смени цвета си. След това прибавете ситно нарязания лук и продължете да задушавате още 2-3 минути, след което прибавете 400 г доматен сос. Подправете със сол, черен пипер и риган на усет.

 кайма в тиган

 кайма с домати

Разбъркайте и след 1-2 минути прибавете нарязания на ситно чесън, налейте малко вода, в случай че е суха (30-50 мл) и сложете дафинов лист. Разбъркайте, покрийте и оставете да къкри още 7 минути, като разбърквате понякога (проверете дали водата не се е изпарила). Изсипете задушеното месо върху картофите, разпределете отмерено и заравнете.

 мусака нова рецепта

Отгоре се подреждат няколко резена моцарела и се поръсва с настърган кашкавал. Може да се поръси и с нарязан на ситно свеж лук или праз, а аз от време на време поставям и прясна нарязана чушка (и придава доста прелестен вкус). Отгоре се поръсва с малко риган и олио, след което се поставя да се пече в загрята фурна за 15 минути.

 мусака с кашкавал

 мусака с кашкавал

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР