Случайно избран ден от Първата световна война. Ефрейторите Блейк и

...
Случайно избран ден от Първата световна война. Ефрейторите Блейк и
Коментари Харесай

1917 причини да отидем на кино - slava.bg

Случайно определен ден от Първата международна война. Ефрейторите Блейк и Скофийлд са извикани да получат своята задача от военачалник Еринмор (Колин Фърт). Мисия, от която зависят животите на 1600 британски бойци, измежду които и този на брата на ефрейтор Блейк.

„ 1917 “ следи всяка стъпка на двамата ефрейтори, а фенът се трансформира в безмълвен и недостижим техен сателит. Наблюдава и най-малкия подробност от съвсем братската им връзка. Вижда по какъв начин терзанието се трансформира в мотивация за Блейк (Дийн-Чарлз Чапман), чийто възторг да се потвърди във войната и да завоюва орден граничи с наивността. От комфортната седалка в киносалона ставаме очевидци и на инстинкта на Скофийлд (Джордж МакКей) да брани непременно своя приятел.

Носителят на „ Оскар “ Сам Мендес ни повежда из бруталния натурализъм на Първата международна война, като внася чувството, че целият филм е построен от един нескончаем кадър (разделен единствено един път от мрачен екран в резултат на експлозия). Всъщност, снимачният развой по „ 1917 “ е траял 65 дни

като сниманите подиуми са с по 7-8-минутна дълготрайност. Магията на киното (и монтажът) обаче съумяват да заблудят феновете, внасяйки една в действителност нужна достоверност на същинския пъкъл, изобилстван от пречупени дървета, плъхове и трупове на хора и животни.

Самият Мендес нееднократно е казвал, че е базирал историята си на разкази на своя дядо – Алфред Мендес, който още малолетен е отишъл на фронта на Първата международна война. Героите (или най-малко множеството от тях) са плод на фантазията на режисьора, който е и съавтор на сюжета. Въпреки това концепцията за задачата – снабдяване на известие за възможен капан, готвен от германците, е въодушевена от ролята на младия Алфред във войната. По думите на 54-годишния кинодеец, дядо му най-често е получавал заповеди точно за преместване на значими известия, защото бил бърз и задоволително невисок, с цел да може да се скрие от враговете.

7-месечни тренировки пък водят Чапман и МакКей до сета на „ 1917 “. „ Репетирахме най-малко един път седмично. Но защото това се случваше в края на 2018 година, получихме отмора през декември. Тогава разбрах, че би трябвало да се върна на тренировки задоволително квалифициран и всеки ден прекарвах часове на ред в лазене по пода – по този начин, както си представях, че ще преминат през ничията земя “, изяснява пред сп. Backstage МакКей. Актьорът съпостави методът на снимане на „ 1917 “ с хореография на танц. „ През цялото време влияем на метода, по който камерата се местеше “, споделя още той.

Динамиката на заглавието също несъмнено е огромен позитив. Решението на Мендес да даде тип, че е снимал всичко в един кадър е извънредно рисково, поради опцията да остави сюжета на течението. А оттова да натовари кино лентата с непотребни, протяжни и ненаситени със наличие и движение подиуми. „ Хореографията “, както я назовава МакКей, обаче съумява да тушира тези рискове. И фенът не скучае даже и за секунда пред огромния екран.

Всичко изброено дотук ни дава ясна визия за какво „ 1917 “ се спряга за един от главните любимци на идните оскари. Допълнителен бонус за нас, киноманите, пък е наличието и на артисти като Колин Фърт, Бенедикт Къмбърбач и Ричард Мадън.

Източник: Монитор

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР