Случаят, свързан с творбата за преразказа от националното външно оценяване

...
Случаят, свързан с творбата за преразказа от националното външно оценяване
Коментари Харесай

Инспекторатът към МОН проверява текста за преразказа от националното външно оценяване в седми клас

Случаят, обвързван с творбата за преразказа от националното външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/ в седми клас от 15 юни, ми беше показан на 16 юни и незабавно сезирах Инспектората към Министерството на образованието и науката /МОН/. На 18 юни стартира инспекцията, а през вчерашния ден ми показаха отчета от нея.

Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009 в отговор на парламентарен въпрос, че фрагментът от романа "Задача с доста незнайни " от братя Мормареви, по който седмокласниците писаха преразказ на националното външно оценяване по БЕЛ на 15 юни, го има в образователна тетрадка по БЕЛ на издателство "Просвета ". Седмокласниците пишат преразказ върху неизучавани в учебно заведение художествени текстове, само че това значи, че за част от учениците, учили по съответния учебник с образователна тетрадка на "Просвета ", текстът е бил прочут, сподели Ирена Анастасова от "БСП за България ", представена от Българска телеграфна агенция. Тя попита министър Вълчев какви ограничения ще предприеме, а той изясни, че на книжния пазар има стотици тетрадки, пособия, сборници и електронни образователни запаси, които не са наложителни и не се утвърждават от МОН, и не е наложително учениците да са учили по тях.

Ваня Кастрева: София държи палмата на шампионата на дребните матури

Относно отчета от инспекцията на Инспектората, "може да презюмираме, че най-вероятно е случайност, само че в това време остава и подозрение, длъжни сме да презюмираме, че може и да има приключване на информация от министерството и по тази причина възложихме инспекцията ", сподели министър Вълчев. По думите му, за жалост: "Инспекторатът доста мъчно може да потвърди такава. В предишни години също е имало сходни съвпадения, само че не са били в тетрадки и пособия на огромните издателства, означи просветителният министър и добави, че това демонстрира, че може да е и случайност. За тази година няма изцяло съвпадане и двата текста от братя Мормареви - за преразказа и от образователната тетрадка, не са изцяло идентични. Резултатите от преразказа от тази година, за жалост, са по-ниски от предходната година с две точки. Текстът не изисква заучаване и даже възпитаник да е учил по него, може да не го е учил по верния метод. Затова желаеме текстовете доста повече да са "настроени " към мерене на функционална просветеност, на просветеност и с опция за добиване на информация. Считам, че не е имало неравнопоставеност сред учениците ", съобщи министър Вълчев.

Трима възпитаници цялостни отличници по БЕЛ и математика на изпита след 7-ми клас, 20 са с нула точки

Той заяви и какво е установила инспекцията на Инспектората на МОН, като е имало "пропуски в процедурата за запазване на изпитните материали ". Самата тематика е в базата от 2015 година, а образователната тетрадка с текста е от 2018 година Тя е една от тематиките, които се теглят на инцидентен принцип за външното оценяване в седми клас. "Проверихме другите тематики и няма съвпадане с други тетрадки ", сподели министър Вълчев и увери, че ще предложи да се направи обзор на всички запаси за изпитите в седми клас, главно от огромните издателства, с цел да няма в идващите години сходни частични съвпадения.

Занапред за преразказа от националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас ще се ревизират "ресурсите на огромните издателства, които са стотици, само че най-малко тетрадките и главните пособия, могат да бъдат тествани и да се изключат тези текстове от изпита ", съобщи министър Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009. Той посочи, че сходно нещо до момента не е било правено. За тематиките за преразказите в седми клас би трябвало да се включват по-малко известни създатели и да се регламентират цялостни правила за избор и за предпазване на тематиките за преразказа по БЕЛ. Такава процедура не е била регламентирана до момента. "Аз, като министър, през тези три години не съм взел участие в определянето на крайните изпитни разновидности, нито съм имал достъп до тях ", разяснява Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР