Случаят с неприетия, неофициален и неокончателен доклад на БНБ за

...
Случаят с неприетия, неофициален и неокончателен доклад на БНБ за
Коментари Харесай

МАХЛЕНСКА ИНТРИЖКА: Казусът с несъществуващия доклад на БНБ за еврото удари дъното

Случаят с неприетия, всекидневен и временен отчет на Българска народна банка за рисковете от участието на България в Еврозоната с планиран старт от 1 януари 2024 година, продължава да се заплита. И към този момент граничи с правния парадокс. 

След като " Възраждане " на Костадин Костадинов развя извадки от въпросния текст обществено, въпреки той да не е получил гриф и щемпел от Управителния съвет на Банката, се оказа, че депутатите на Копейкин са се сдобили с " отчета " - сякаш разкриващ пагубен за България сюжет, цели 2 дни преди останалите секретари на парламентарните групи. Как е станало това обаче?

Както Lupa.bg към този момент ви осведоми (далеч преди размахването на псевдодоклада - б.р), един от членовете на УС - вицегуверньорът Калин Христов, от години драпащ да оглави държавния трезор, е намерил нов политически изразител за тезите си в лицето точно на Копейкин. Но и се употребява с негласната поддръжка на част от ПГ на Българска социалистическа партия. 

Вчера икономистът и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия Георги Кадиев ефективно умуваше кой може да е създател на този теч в Българска народна банка и загатна, че едва ли това ще е самият гуверньор Димитър Радев, откакто същият се съобщи с твърда позиция " за " присъединението на страната ни към Еврозоната без повече отлагания, през днешния ден зае необичайно назад мнение с любопитно клише.

" Всички, с които приказвах, настояват, че е точно Радев ", написа през днешния ден Кадиев. Но за какво да топи Димитър Радев? 



Става въпрос за писмо, изпратено от съветника на Радев - Ани Димитрова (бивше пресаташе на кабинета на Пламен Орешарски - б.р.), на 31 октомври, до всички секретари на ПГ (т.е., по едно и също време), като в него се съдържат и извадки от въпросния трънлив отчет с експлицитното конкретизиране, че той не съставлява утвърдено мнение нито от Работната група, образувана за участието в еврото, нито на координационния отраслов съвет. 



И неслучайно ясно и изрично написа, че текстовете не са импортирани, не са обсъждани и не са утвърдени от Управителния съвет на Българска народна банка. Коментарът на Кадиев по този мотив е следният: 

" Ето. Сега да обяснят за какво на Възраждане е даден два дни предварително- бойкот или елементарна... Вече съм сигурен кой е за оставка. Така просто не се прави ". 

Не е ясно обаче какви са претекстовете на Кадиев да вади на показ въпросното клише и по какъв начин се е сдобил с него, поради обстоятелството, че не е народен представител. 

В обществената мрежа се спекулира, че водачът на неоснованата като юридически индивид партия " Нормална страна ", която за малко бе съдружен сътрудник на Българска социалистическа партия, е получил копието от отчета точно от Калин Христов или от член на ПГ на " Възраждане ". Виси във въздуха обаче истината за какво някой, който и да е той, осведоми Кадиев наедно с парламентарните групи и какви са същинските цели на някогашния народен представител.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР