Случаят с Кармен Лазарова ни дава посоката за промени в

...
Случаят с Кармен Лазарова ни дава посоката за промени в
Коментари Харесай

Променят Закона за здравето заради мнимите лечители

Случаят с Кармен Лазарова ни дава посоката за промени в Закона за здравето. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев във връзка със случая с медиума Кармен Лазарова, която провежда група до Бразилия, с която е пътувала и болната от рак Теодора Маджарова.
Той посочи, че Министерството работи по този закон от по-малко от месец. „ Установи се, че Кармен не е в регистъра на Районната здравна ревизия за осъществяване на регламентирана активност, тъй че по своята същина тя е направила нарушаване, в резултат на което ще последва и съответното наказване “, сподели министърът.
Ананиев посочи, че то може да бъде до 10 000 лева „ Разбира се, би трябвало да изчакаме наказателното разпореждане. Така или другояче в действителност тя е правила и правила активност, която не е регламентирана в Закона “, сподели той. На въпрос дали е взимала пари за тази активност, министърът отговори, че няма такава информация. „ Мисля, че никой не работи гратис на този свят “, разяснява Ананиев. Във връзка с нейния уебсайт Ананиев съобщи, че откакто ще има наказателно разпореждане, би трябвало уеб сайтът ѝ да бъде закрит.
На въпрос дали би трябвало да има такива случаи, с цел да се прави инспекция и дали ще се ревизират други лечители, Ананиев съобщи, че казусът е по-сериозен. „ Със сигурност има и други лечители, които ползват неприятни практики. Това ми дава съображение, че би трябвало Законът за здравето да бъде изменен по някакъв метод и да се регламентира доста по-добре активността , която е приета и законна и изрично да бъде избрана тази активност, която е непозволена. В това число и усилване на контрола “, съобщи Ананиев.
Според него в закона би трябвало да се планува и детайлно разглеждане на типовете санкции според от нерегламентираната активност.
Ако със стандарта за ръководство на лечебните заведения равнището на просрочието се резервира или понижава, няма проблем хората да получат в допълнение материално стимулиране, съобщи Ананиев в отговор на въпрос на депутата от „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков за единния финансов стандарт за ръководство на държавните лечебни заведения, съобщи Фокус.
Той разясни, че задачата на стандарта не е да икономисва средства, а да покачва успеваемостта на средствата. „ Когато се прави разбор на настоящите просрочия за тази година по отношение на предходните се приспадат всички просрочени заплащания, несвързани с решение на управлението на самата болница. Увеличението на минималната заплата не зависи от тях. Този преразход ще го свалим. Увеличението на контролираните от страната цени, ще го свалим. Излиза някакъв различен еднократен разход, ще го свалим. Ние ще вършим параленост сред равнопоставени при равни условия избрани просрочия. Ако има и освен това състояние завишаване на просрочията, значи нещо куца в цялото ръководство и мениджмънт на болничното заведение “, добави министърът.
Няма да се икономисват пари от незабавната помощ, сподели още министърът. Сумата за незабавната помощ през тази година за регионалните лечебни заведения няма да бъде по-малка в сравнение с през предходната година, увери той.
Министър Ананиев добави, че ще се сключат контракти с всички незабавни центрове, с които е имало контракти и през предходната година. Може да има смяна във финансирането на един или различен център, само че то ще бъде на база минал болен, сподели още той.
По думите му сега се събира информация и ще се направи разбор, с цел да може от идната година да има диференцирано заплащане на база качество и количество оказана помощ, съобщи бтв.
Министър Ананиев сподели още, че са подписани контракти с държавните и общински лечебни заведения и към този момент им е изпратен задатък. Започваме ритмично финансиране на тези лечебни заведения на месечна основа, с цел да има регулярни заплащания, сподели още той.
Моментното решение на казуса с неналичието на лекари в системата на ТЕЛК са мобилните групи, а генералното е създаване на нова разпоредба , разяснява още Ананиев по отношение на проблем в Димитровград, поради неналичието на белодробни лекари, което от своя страна води до закъснение на ТЕЛК-ове.
По думите му генералното решение на нещата е разработваната нова разпоредба от страна на министерството.
„ Дадохме опция в ТЕЛК да работят лекари, освен по трудови правни отношения, а да работят на цивилен контракт и на понижено работно време. Имаме опция да увеличим хората, които работят в тази система. Много разчитаме на това, уточнихме със съответните пациентски организации. Стигнахме до висока степен на договореност. Може би откакто изтече едномесечния период, вие ще видите една разпоредба, която действа добре и поправя редица неточности “, съобщи министърът. Той разясни, че ще наблюдава съответния случай за Димитровград.
Проблемът с дефицита на инсулин ще бъде решен с новия Закон за лекарствените артикули в хуманната медицина, добави министърът. Ананиев разясни, че процесът, който се планува в закона, не може да допусне такава липса. „ Да се надяваме, че народните представители в бърз порядък ще одобряват този закон “, сподели Ананиев и уточни, че по този начин ще се реши казусът освен с дефицита на инсулин, само че и за други медикаменти.
Във връзка с публичната поръчка за имунизациите на децата , Кирил Ананиев увери, че няма да има никакъв проблем. „ Необходимото количество ваксини ще бъде обезпечено , няма да има спиране на терапия на тези деца “, съобщи министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР