Случаят с финансовата компания вреди на корпоративна Германия, това трябва

...
Случаят с финансовата компания вреди на корпоративна Германия, това трябва
Коментари Харесай

„Няма ги парите”: Wirecard се срива с $4 млрд. дълг

Случаят с финансовата компания вреди на корпоративна Германия, това би трябвало да бъде сигнал за промени, споделят анализатори

Проблемите на Wirecard се дефинират от анализаторите като финансова злополука
(снимка: CC0 Public Domain)

Платежната компания Wirecard се срина, дължайки на кредиторите съвсем 4 милиарда $. Парите ги няма, разкри одитът на сдружението. Случващото се с нея е финансова злополука, която няма да остане без последствия в света на платежните системи. Според инспектора EY, случилото се е резултат от комплицирана световна машинация.

Компанията за разплащания подаде молба за излизане в неплатежоспособност в съд в Мюнхен, заяви Ройтерс. Финансово-технологичната компания съобщи, че с 1,3 милиарда евро заеми, дължими в границите на седмица, нейното оцеляване не е „ обезпечено ”.

Сривът става факт единствено седем дни откакто EY, нейният инспектор за повече от десетилетие, отхвърли да подпише документите за 2019 година, като принуди основния изпълнителен шеф Маркус Браун да признае, че 2,1 милиарда $ от парите евентуално „ не са съществували ”. „ Има ясни индикации, че това е била комплицирана и добре изпипана машинация, включваща голям брой участници от целия свят ”, оповестиха от EY.

Wirecard отхвърли коментар след изказването на EY. Компанията за финансови технологии е първият член на влиятелния борсов показател DAX в Германия, който се срина едвам две години откакто завоюва място измежду топ 30 регистрирани компании в страната с пазарна оценка от 28 милиарда $.

„ Случаят Wirecard вреди на корпоративна Германия. Това би трябвало да бъде сигнал за промени ”, съобщи Волкер Потхоф, ръководител на аналитичния център за корпоративно ръководство ArMID.

Кредиторите имат нищожна вяра да получат 3,5-те милиарда евро, които им се дължат, показват източници, осведомени с въпроса, представени от Ройтерс. От тази сума Wirecard е заела 1,75 милиарда от 15 банки и емитирала 500 милиона облигации. „ Парите ги няма ”, разяснява един банкер. „ Може да възстановим няколко евро за няколко години, само че в този момент ще отпишем заема ”.

Сривът на Wirecard, в миналото една от най-горещите финтех компании в Европа, бледнее на фона на други сривове в немската корпоративна система. Това разклаща финансовото положение на страната, а Феликс Хюфелд, началник на регулатора BaFin, назова обстановката „ цялостно злополучие ”.

Германският финансов министър Олаф Шолц дефинира срутва като „ скандал ”. Той акцентира, че е време за преразглеждане на регулациите. „ Трябва да преосмислим надзорните си структури ”, сподели Шолц. Той е изискал от министерството да излезе с хрумвания през идващите няколко дни.
още по тематиката
„ Ако са нужни законови, законодателни, регулаторни ограничения, ние ще ги приемем и ще ги използван ”, съобщи Шолц. „ Скандал като Wirecard е вик за пробуждане, че имаме потребност от повече наблюдаване и контрол ”, добави той.

Германската адвокатска адвокатска фирма Schirp & Partner съобщи, че в този момент, когато Wirecard е отвън релси, ще заведе искове против EY от името на акционери и облигационери. „ Плашещо е какъв брой дълго Wirecard AG е могла да да работи, без да бъде озаптена от инспекторите ”, сподели сътрудникът Волфганг Ширп.

Новото управление на Wirecard беше в договаряния за рецесия с кредиторите, само че се отдръпна в четвъртък сутринта, „ заради идна неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост ”.

Подаването на настояването за неплатежоспособност не включва дъщерното сдружение Wirecard Bank, което има почти 1,4 милиарда евро депозити и към този момент е под спешно ръководство от страна на BaFin.

Според представен от Ройтерс източник, „ непосредствен до диалозите с кредиторите ”, макар че компанията има „ крепко ядро ”, тя е фалшифицирала две трети от продажбите си. Това значи, че няма метод да изплати целия си дълг, без значение от всички законови провокации, с които ще се сблъска.

Възходът на Wirecard, учредена през 1999 година в Мюнхен, беше придружен от обвинявания от страна на сигнализиращи хора, кореспонденти и спекуланти, че приходите и облагите на сдружението са били напомпвани посредством подправени транзакции. Шефът Браун отхвърляше тези изказвания на критиците в продължение на години, преди най-сетне да извика външния инспектор KPMG (в края на предходната година) да организира без значение следствие.

KPMG, която разгласява констатациите си през април, не съумя да удостовери 1 милиард евро в парични средства, сложи под въпрос счетоводството на Wirecard и съобщи, че не може да наблюдава „ стотици милиони парични задатъци ” на търговците.

Браун беше задържан в понеделник и освободен под гаранция от 5 милиона евро ден по-късно. Бившият основен действен шеф Ян Марсалек също е обвинен и се счита, че е във Филипините, съгласно чиновниците на правораздаването там.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР