Случаят с 6-годишната Мария, която почина от тежка форма на

...
Случаят с 6-годишната Мария, която почина от тежка форма на
Коментари Харесай

Заради смъртта на 6-годишната Мария се разгоря скандал в парламента

Случаят с 6-годишната Мария, която умря от тежка форма на левкемия в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ стана мотив за спор от парламентарната естрада.
Причината – депутатът от „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Георги Михайлов изиска Народното събрание да стартира работа с минута безмълвие в памет на дребното момиченце, както и да бъдат изслушани шефовете на НЗОК и Агенция „ Медицински контрол “, които да внесат изясненост към случая.
„ Станахме очевидци на една нелепа гибел на българско дете, със съществено, само че лечимо заболяване. Поради нелепи административни безобразия, то не получи нужното лекуване, което е допустимо на територията на страната, а на всичкото от горната страна, часове преди гибелта му, на неговите близки беше връчена фактура за 14 хиляди лв..
Тя задължава околните, заради съществуване на дарителска сметка, с която желаят да подкрепят лекуването на детето отвън страната, за което имат свещено право, да заплатят това лекуване в страната “, съобщи проф. Михайлов от парламентарната естрада.
Според него този случай не е първият, тъй като след основаването на мегаагенцията за медицински контрол доста от детските онколози са затруднени да предписват лекуване.
От своя страна ръководителят на парламентарната Комисия по опазване на здравето и ръководител на ПГ на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова прикани казусът да не бъде употребен за политически цели.
„ Като доктор и като майка изричам своите дълбоки съболезнования за загубата на това дете, тъй като това не се претърпява. Това се съпреживява и от лекуващите лекари. За страдание се случват смърти в България. Има нелечими заболявания и ние по никакъв метод не можем да използваме политически това тук, от тази естрада “, съобщи доктор Дариткова.
Тя бе безапелационна, че ръководената от нея комисия в детайли ще изследва дали има някакви административни нарушавания или недоразумения в лекуването на 6-годишното дете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР