Случаите на западнонилска треска в Европа само от началото на

...
Случаите на западнонилска треска в Европа само от началото на
Коментари Харесай

Случаите на западнонилска треска са около нас

Случаите на западнонилска тресчица в Европа единствено от началото на лятото са 46. Девет от тях са в Северна Гърция. Притеснителното е, че от началото на сезона от петимата умряли от западнонилска тресчица - четирима са в Гърция, 1 в Румъния. Мерките, които би трябвало да се подхващат, са напръскване за комари и заличаване на комарите във водоемите, съобщи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му у нас тази година са се дали доста пари за самолети, които са пръскали 600 кв. км към Дунав.

В София ограниченията против комарите стартират от края на март-април, с цел да се унищожат яйцата в заблатените места. Има екологични препарати, които унищожават единствено комарите и не пречат на пчелите.

По думите на проф. Кантарджиев хората би трябвало да взимат ограничения и да не позволяват комари в стаите, да употребяват естествени репеленти като лавандула и мента, да не вървят тук-там, където има доста комари.

Комарите хапят през една фланелка - в случай че не искаш да те хапят по гърба, би трябвало две фланелки, сподели проф. Кантарджиев.

Ако западнонилската тресчица засегне нервната система и мозъка и то при възрастни хора над 60-годишна възраст смъртността е от 10 до 20 %, сподели още той.

По отношение на ентеровирусите, които предизвикват възпаления на нервната система, проф. Кантарджиев съобщи, че е най-важна хигиената на ръцете. Той предложи на майките да не употребяват за децата си спиртни кърпички, тъй като спиртът не убива тези вируси, а да употребяват кърпички с хлорхексидин.

Що се отнася до кърлежите - който го ухапе кърлеж, би трябвало да вземе две таблетки доксациклин, а децата маркоролиден антибиотик, с цел да се защищити от заболяване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР