Случаите на птичи грип в България все повече зачестяват. В

...
Случаите на птичи грип в България все повече зачестяват. В
Коментари Харесай

4 огнища на птичи грип за 6 месеца в Добричко


Случаите на птичи грип в България от ден на ден зачестяват. В област Добрич, да вземем за пример, единствено за последните месеци, бяха открити 4 огнища на болестта.

През октомври месец предходната година в патеферма в село Стефаново бяха унищожени 11 000 птици. В началото на март тази година във фермата за кокошки носачки в Генерал Тошево бяха умъртвени 140 000 животни, преди по-малко от месец още веднъж в същия патарник в село Стефаново се появи птичи грип, в резултат на който бяха убити 57 000 птици.

Загубите за притежателите са големи и не могат да бъдат покрити нито посредством компенсацията на страната, нито от застраховката.

Тази седмица се появи птичи грип и в най-голямата птицеферма в България "Яйца и птици - Зора “, село Дончево, в която се отглеждат повече от 500 000 кокошки, а служащите са над 200 души, заяви БНР

При предния случай на птичи грип в село Стефаново кметът на обитаемото място Марин Хаджийски разбра инцидентно за болестта, без да е бил известен по надлежния ред. Тогава ръководителят на Областната епизоотична комисия и регионален шеф на Добрич Красимир Кирилов съобщи пред медиите, че това е ангажимент на притежателя на фермата. Същият притежател обаче твърди, че е обвързване на Агенцията по сигурност на храните.

В това прекачване на топката печеливши действително няма, защото единствено месец по-късно с откриването на птичия грип в село Дончево кметът Паун Станчев схваща още веднъж инцидентно, с помощта на изпуснати думи по време на съвещанието на Общинския съвет на Община Добрич:

"Хората са предизвестени още преди две седмици, когато беше казусът в Стефаново. Сега още веднъж им оповестяваме за обстановката ". И като заложници в престрелката на реплики и прехвърлянето на отговорности остават хората, които споделиха: "Сега не съм схванала, че отново се е възобновило. Никой не ни е споделил " - разясниха жителите на село Дончево.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР