Случаите на насилие срещу журналисти са се увеличили през 2018

...
Случаите на насилие срещу журналисти са се увеличили през 2018
Коментари Харесай

Репортери без граници: 2018 г. беляза ръст на насилието срещу журналисти

Случаите на принуждение против публицисти са се нараснали през 2018 година след три години низходяща наклонност, обобщава годишният отчет на интернационалната правозащитна организация " Репортери без граници ".

2018 година е лишила живота на 80 публицисти. 60 са били взети за заложници, трима се търсят. 348 са били за арестувани. За съпоставяне, убитите през 2017 са 65. Сред жертвите тази година 63-ма са професионални публицисти, 13 са непрофесионални публицисти, а четирима са сътрудници на медии.

За последните 10 години общият брой на убитите публицисти е над 700 души.

Особено мощен отзив тази година получиха убийствата на саудитския публицист Джамал Хашоги и на словашкия проверяващ публицист Ян Куциак. Сред публицистите, чиито убийства са получили широк обществен отзвук, е цитирана и българската журналистка Виктория Маринова.

Убитите тази години публицисти са най-вече мъже (77 от общо 80). Страната с най-голям брой убити публицисти е Афганистан (15 убити), на второ място е Сирия с 11. Близо половината от жертвите са в страни, където няма военни дейности, като да вземем за пример Мексико - с 9 убити публицисти.

Увеличил се е и броят на арестуваните публицисти. Тази година те са 348, а през 2017 са били 326. Повишил се е и броят на публицистите, взети за заложници - 60 тази година спрямо 54 през предходната. 

" Репортери без граници " отбелязва и три случая на изчезнали тази година публицисти. Два от тях са в Латинска Америка, а един е в Русия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР