Случаите на морбили ще продължат да растат и през следващите

...
Случаите на морбили ще продължат да растат и през следващите
Коментари Харесай

460 болни от морбили, случаите ще се увеличават


Случаите на морбили ще продължат да порастват и през идващите месеци, предвижда основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кънчев в Сутрешния блок на Българска национална телевизия. В момента те са 460, измежду които 20 чиновници на лечебни заведения.

Най-силно наранени са София, София-област и Благоевград.

Според доктор Кунчев става дума за така наречен джобове с огромен брой неимунизирани хора, което благоприятства бързото разпространяване на високозаразната болест. В Пловдив и Бургас, където също бяха регистрирани случаи не се стигна до бързо увеличение на болните, заради по-добрите равнища на имунизиране на рисковите групи.
Д-р Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор: Не сме имунизирали тези, които трябваше. Ако това беше реалност, щяхме да ограничим разпространяването на морбилите.
Той уточни, че най-вече случаи в Европа от болестта има в Украйна, Северна Македония, Италия и Франция.

В същото време, в случай че беше достигната сериозната маса на имунизиране на популацията, не би се стигнало до внасяне на вируса от близките страни, както стана тази година. В момента България е на шесто място по разпространяване на морбилите, като през предходната година у нас са регистрирани едвам 13 случая.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР