Случаите на коронавирус не се увеличават заради по-високата цена на

...
Случаите на коронавирус не се увеличават заради по-високата цена на
Коментари Харесай

Лекари опровергаха Мангъров: Не печелим от коронавируса

Случаите на ковид не се усилват поради по-високата цена на клиничната пътека, засегнатост е да се твърди, че се опитваме да печелим от инфектираните. Това разгласи пред Би Ти Ви тази заран доктор Сибила Маринова, началник на отделението по анестезиология и интензивно лекуване в МОБАЛ " Д-р Стефан Черкезов " във Велико Търново. В края на предходната седмица доктор Маринова инициира подписка с искане Българският лекарски съюз да глоби доцент Атанас Мангъров за неколегиално, неетично и неприемливо държание.

Чашата на търпението преля с пост на Мангъров във " Facebook " преди няколко дни, в който той съобщи, че " хоспитализациите ще нарастват, тъй като пътеката стана 1200 лева ". В отговор доктор Маринова написа намерено писмо до етичната комисия на БЛС, в което споделя следното (писмото е представено в профилирания уебсайт " Право и здраве " ): 

" От месеци един господин, който не мога да нарека доктор, приказва лъжи в общественото пространство, наскърбява сътрудниците си, работещи на първа линия в битката с КОВИД-19 и ги упреква в измами и източване на НЗОК. Атанас Мангъров първо сподели, че няма заболели от ковид, след това сподели, че те се самоизлекуват, с което се опита да заличи лишенията и часовете труд в защитни костюми на всички медици, дните, прекарани в лечебните заведения без да виждат околните си, жертвите, които коронавирусът взе измежду нашите сътрудници и стотиците инфектирани при осъществяване на професионалния си дълг лекари, медицински сестри и санитари. Открито приканва обществото да не съблюдава закона и разпоредбите. В наглостта си Атанас Мангъров стигна и по-далеч: написа и сподели, че инфектираните и хоспитализациите нарастват, тъй като цената на пътеката е станала 1200 лева, с което непосредствено упрекна сътрудниците си, че мамят и източват НЗОК. Смятам, че нашето съсловие не би трябвало нито секунда повече да толерира държанието на Атанас Мангъров, което, не за първи път, е извънредно неколегиално, неетично и безусловно неприемливо! “.

Днес пред Би Ти Ви доктор Маринова разказа разноските към пациентите с ковид. Тя изясни, че цената на клиничната пътека за ковид към момента е 618 лева, а анексът за нарастването й към момента не е подписан. Тя твърди, че не се изкарват пари от пациентите с ковид, а в противен случай - лечебните заведения към момента имат разноски, които сами поемат. Допреди 2 седмици условието за дехоспитализация на пациент с КОВИД-19 беше два негативни PCR теста - т.е. това са разноски за три теста на пациент (изследване се прави и при приемане). В нашата болница единствено цената на медикаментите приблизително е 1300 лева, изясни доктор Маринова. Тя твърди, че разноските за стерилизация на лечебното заведение са се покачили със 100%, за консумативи - с 67%, а за болен - с 60%. Според нея ще има случаи, чието лекуване няма да бъде покрито и от новата цена на пътеката, която е 1200 лева

Хоспитализациите се усилват, тъй като има повече инфектирани и повече хора, които се нуждаят от болнично лекуване, изясни доктор Маринова. " Изказването на Мангъров е засегнатост към всички хора, които работят с гащеризони на 30 градуса и не си виждат фамилиите ", разяснява тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР