Случаите на изоставени деца в България само за миналата година

...
Случаите на изоставени деца в България само за миналата година
Коментари Харесай

Предвидено е увеличение на всички пенсии от 2020 година

Случаите на изоставени деца в България единствено за предходната година са повече от 1000. Това съобщи общественият министър Бисер Петков във връзка случая с изоставеното бебе в столичния квартал "Люлин ". По думите му реакцията на отдел "Закрила на детето " е била съответна и навременна, защото още същата нощ бебето е било настанено в дома за медико-социални грижи "Свети Иван Рилски ". Той изясни, че от тук нататък дейностите на обществените служащи ще бъдат ориентирани към връщане на детето в кръга на фамилията му.

Политиката на протекция на детето се базира на разбирането, че фамилията е най-хубавата среда за израстване на детето, безапелационен е Петков. Той посочи, че за 2018 година в над 1700 случая обществените служащите са предотвратили изоставянето на деца. Социалният министър разясни, че изоставените през предходната година 1000 деца са в общата численост на над 3300 деца, за които са били наложени ограничения, свързани с извеждане от биологичното им семейство заради съществуването на разнообразни опасности. Той акцентира, че основанията за отнемането от родителите им са написани в Закона за протекция на детето и при тях няма смяна от приемането на закона през 2009 година

"Такава мярка наложително предстои на правосъден надзор - откакто по административен ред е реагирано, съдът взема решение ", сподели Петков пред БиТиВи. И добави, че за предходната година единствено в 51 от случаите исковете на дирекциите за обществено подкрепяне за извеждане на децата от фамилиите им не са били доказани от съда. Министърът уточни, че са подхванати разнообразни ограничения по отношение на тези деца - настаняване при близки родственици, в приемни фамилии, настаняване от резидентен вид или най-крайната мярка - настаняване в институция.

По мотив суматохата в няколко учебни заведения в Сливен и други градове, провокирана от подправена информация, че обществените служби лишават деца, министърът съобщи, че това е резултат от ескалацията поради несъществуващата по негови думи Национална тактика за детето. "Координиращите дейности за грижа за децата бяха показани като подъл проект за лишаване на тези деца от родителите им ", изясни той. Според него точно в просветителните институции децата би трябвало да се усещат най-сигурни.

Петков за следващ път изясни, че макар че тактиката за детето е документ, който според закона би трябвало да има, заради острата социална опозиция, такава все още у нас няма и въобще не се работи по нея. По негово мнение по-важната задача е да се води диалог по какъв начин да се усъвършенства системата за протекция на детето, която е нужна, а в същото време се вършат доста опити да бъде разрушена.

За покачването на пенсиите от следващата година отрасловият министър сподели, че всички пенсии, отпуснати до края на 2019 година, ще бъдат осъвременени от 1 юли 2020 година с %, който се получава като общ брой от половината от растежа на междинния застрахователен приход и половината от показателя на потребителските цени. Заложено е 6,6% нарастване на всички пенсии от началото на юли и се чака междинната пенсия да нарасне с над 30 лева - от сегашните 560 лева на 610 лева Петков удостовери и че се планува 10% нарастване на заплатите в бюджетния бранш.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР