Случаите на домашен тормоз се увеличават у нас, сочат данните

...
Случаите на домашен тормоз се увеличават у нас, сочат данните
Коментари Харесай

Нов кризисен център в София ще помага на пострадали от домашно насилие


Случаите на домакински тормоз се усилват у нас, сочат данните на фондация " Анимус ". За последните три години сред 3200 и 3500 са новите каузи за ограничения по Закона за отбрана от домашно принуждение.

По данни на националния омбудсман за 2020 година, българските съдилища са издали 3057 ограничаващи заповеди, от които над 2/3 са били в интерес на дами и деца.

За да се понижи черната статистика, София разкрива нов спешен център и " правна клиника " за потърпевши от домашно принуждение.

През 2016 година тази жена заживява с тогавашния си сътрудник, ражда им се дете. Тогава стартира тормозът от страна на родителите му.


Жената живее известно време в спешен център. Казва, че в случай че жертвите имат към кого да се извърнат за помощ и отбрана, ще е по-лесно.

За да помогне на хората в потребност, Столичната община основава нов спешен център. Ще се одобряват хора от цялата страната и ще могат да получат заслон, храна и съвещания с психолог.

Разработва се и " правна клиника ". Юристи и юристи с опит ще осведомят и оказват помощ с правни препоръки потърпевшите от домашно принуждение. Двете нови услуги ще проработят в средата на годината.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР