Случаи на задушаване, постоянна кашлица и гняв сред играчите -

...
Случаи на задушаване, постоянна кашлица и гняв сред играчите -
Коментари Харесай

Как ще се отрази мръсният въздух в Мелбърн на тенисистите?

Случаи на задушаване, непрекъсната кашлица и яд измежду играчите - това се повтаряше през седмицата, до момента в който вървяха квалификациите за първия шампионат от Големия шлем - Australian Open. През тази година конкуренцията е повлияна от опустошителните горски пожари в страната, които се отразиха и върху качеството на въздуха в Мелбърн.

Основният въпрос преди началото на шампионата е по какъв начин въздухът с доста неприятно качество ще се отрази на тенисистите? По тази тематика приказва професорът по спорт и физическа просвета - Джон Брюър.

Приемът на О2 е доста значим, изключително за дейните спортисти ", изяснява Брюър. Той дава образец, че неподвижен хората вдишват и издишват към 10 литра въздух на минута, а от тях единствено 21% са О2.

В спортна конюнктура потребността от О2 се усилва неведнъж, поради по-голямата сила. В спортове като тениса количеството на въздуха приближава 100 литра на минута, което е десетократно по-голямо от естественото.

Как обаче ще се отрази на спортистите фактът, че въздухът в Мелбърн е с доста неприятно качество?

Ситуацията се усложнява и от обстоятелството, че обичайно по време на Australian Open жегата също е фактор, с който тенисистите се борят.

"Когато е горещо сърцето работи доста по-интензивно, с цел да изпомпва повече кръв към кожата, с цел да се губи телесна топлота. Допълнително натоварване ще има поради неприятното качество на въздуха. Много е допустимо да забележим повече играчи, които да се оплакват от отмалялост ".

Зрителите също би трябвало да бъдат доста деликатни, защото дълго време ще бъдат изложени навън. Те би трябвало да носят защитни маски, които да филтрират мръсния въздух, а резултатът над тях ще бъде все едно са пушили огромен брой цигари в продължение на доста дни.

Легендата - Крис Евърт е обезпокоена преди началото на шампионата и счита, че максимален проблем ще има по време на дългите мачове.

"Преди всичко приказваме за здравословен проблем и всички би трябвало да се отнесем към него съществено. В мачове, които се играе три от пет сета се стои дълго време на корта, а когато не можеш да дишаш чист въздух това би се оказало проблем. Мисля, че уредниците не би трябвало повече да си затварят очите ", съобщи Евърт.

Джон Макенроу споделя това мнение и прикани всички виновни фактори да вземат нужните ограничения. Според американската легенда "никога до момента не е имало сходна обстановка преди шампионата ".

"Винаги в Австралия има пожари, само че сходно нещо не съм виждал до момента. Няма състезател, който да се е сблъсквал с такива условия, тъй че казусът е действителен ", добави Макенроу.

Канадецът Денис Шаповалов стана първият, който намерено заприказва, че може и да премисли присъединяване си. Според него "няма потребност играчите да рискуват здравето си ".

"Ако нечист въздух попадне в белите им дробове първо повлиява на алвеолите, които транспортират кислорода. Специално при тенисистите това може да докара до отмалялост, загуба на централизация, главоболие и гадене ", прибавя Брюър, като съгласно него всичко това ще забави и процеса на възобновяване при играчите.

Още по-голям проблем ще имат състезателите с астма, а съгласно професора някои даже биха се отказали от шампионата.

"Виждаме по какъв начин по новините приканват хората да стоят по домовете си и да не прекарват доста време навън, а в това време получаваме писма от уредниците, които ни твърдят, че е безвредно да играем. Как да изляза на корта и да пожертвам своето здраве ".

"Не желая да пожертвам моя живот и здравето си, излизайки на корта и играейки при такива условия ", сподели Шаповалов./dnevnik.bg
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР