Словото на руския патриарх Кирил по време на възпоменанието на

...
Словото на руския патриарх Кирил по време на възпоменанието на
Коментари Харесай

Руският патриарх отрече правото на Украйна да съществува като суверенна държава

Словото на съветския патриарх Кирил по време на възпоменанието на Св. Йоан Лествичник при започване на април стартира в мил звук и даже мина през прославяне на любовта. Минута по минута обаче то стартира да се трансформира в една от най-ужасяващите религиозни речи в модерната история. 

Промяната настъпи внезапно - с увещание, че катедрала, издигната в популярност не толкоз на Бога, колкото на могъществото на съветската войска. Патриархът адресира водачите на военните сили, а посредством тях и самите военни. Наблегна на любимата нота в пропагандната ария на Путин - това, че Русия се бори с фашизма в Украйна, тъкмо както го е правила по време на Втората международна война.

Игнорирайки обстоятелството, че единствено до преди няколко века домът на неговите прародители е бил в Киев, а не в Москва, Кирил даде различна историческа версия, в която Украйна няма място на международната карта. Той упрекна " разнообразни сили " за " неправилното разделяне " сред двете страни и даже не призна съществуването на украински народ - всички поданици на района, може би даже тези от Беларус, бяха наречени от него " Свещени руснаци ".

Словото му освен не зачита разликата сред съветската и украинската просвета и еднаквост - то отхвърля правото на Украйна да съществува като суверенна страна. Както в исторически проект, по този начин и в сегашното. 

С тези свои думи патриархът легитимира насилието в прилежащата страна като нужно и даже - свещено.

Руските бойци " дават животите си за другар ", споделя той, базирайки се на евангелието на Йоан. Да - украинците, които биват всекидневно бомбардирани обстрелвани и чиито трупове остават по улиците, са показани като другари, в името на които се води тази " военна интервенция ".

Кирил няма угризения в това да употребява религиозната изразителност, с цел да пази ползите на Кремъл. А сходна композиция може да бъде извънредно рискова.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР