Словото на Ботев отекна над цяла епоха и днес продължава

...
Словото на Ботев отекна над цяла епоха и днес продължава
Коментари Харесай

Президентът поздрави нацията с тържествено слово по случай Деня на Ботев

 Словото на Ботев отекна над цяла ера и през днешния ден продължава да звучи призивно, акцентира Румен Радев в Калофер по случай Деня на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България.

Скъпи сънародници,

Символично е, че в цялата година ни е отредена единствено една минута за почтено безмълвие. Минута без думи, в която най-ясно можем да осъзнаем техния смисъл и мощ.

Кой, в случай че не Ботев, знаеше цената на думите. Той потвърди, че в случай че човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън. Гласът не ни е даден обаче за да  мълчим, а с цел да се извисява, да гради и пробужда. Така както словото на Ботев отекна над цяла ера и през днешния ден продължава да звучи призивно.

Свободата на хъш в Румъния не бе разтуха за Ботев, който живееше с теглилата на своите братя и сестри в Родината. Поетът будеше българите със стихове и ирония. Словото на Ботев равняваше българите с концепциите и обществените битки на свободните нации. Ботев презираше уюта на конформизма. Благодарение на него и други волнодумци, вестникари и национални деятели на към момента неродената България, дързостта и истината даже тогава доближиха до хората. Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, само че постоянно има и хора, за които истината коства повече от комфорта. Има ги и през днешния ден.

Родният Калофер още пази загатна парещото родолюбие на Ботев. По тези улици са отеквали стъпките и думите му, тук е покълнал копнежът му за независимост и правдивост. Тук е съзрявал за жертвената си задача.

Ботев и неговите юнаци ще останат вечно знак на всички български родолюбци, живели и починали за Отечеството. Те са доказателство, че нищо не е обречено, когато има хора с кураж и достолепие.

Днес знамето на българската независимост е в ръце на сегашните генерации. От нашата воля зависи дали ще го веем високо или ще му се кланяме единствено в музеите. Дали достолепието ще надмогне апатията или ще търсим разтуха единствено в подвизите на героите в учебниците по история.

Поклон пред падналите за свободата на България!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР