Словенците гласуват днес за нов президент на страната членка на

...
Словенците гласуват днес за нов президент на страната членка на
Коментари Харесай

Словения избира президент! Трима са основните кандидати

Словенците гласоподават през днешния ден за нов президент на страната членка на Европейския съюз, като главните кандидати са трима, само че не се обрисува явен победител, осведоми Асошиейтед прес.

 

Президентският пост в Словения, която е парламентарна република, е значително параден, само че въпреки всичко вотът се преглежда като тест за демократичното държавно управление в изискванията на възходяща рецесия, подхранвана от войната в Украйна. В Словения президентът съставлява страната на интернационалната сцена, предлага на Народното събрание кандидатура за министър-председател, насрочва избори в долната камара и предлага закони за утвърждение, назначава и отзовава посланици, явява се висш главнокомандващ.

 

В предизборните изследвания води популистки опозиционен политик, само че наподобява че нито един претендент няма да успее да завоюва над 50 % от гласовете и е по-вероятно след три седмици да се организира втори тур, в който ще вземат участие двамата претенденти с най-хубави резултати.

 

Според социологическите изследвания някогашният външен министър от десницата Анже Логар може да получи към 30 % от гласовете, следван от самостоятелната центристка кандидатка Наташа Пирц Мусар с към 20 на 100 и подкрепяния от държавното управление социалдемократ Милан Бърглез със 17 %.

 

Тримата се обрисуват като любимци измежду общо седем претенденти. Анализаторите чакат Логар да стигне до втори тур, само че противникът му в конкуренцията остава неразбираем, защото Пирц Мусар и Бърглез са с близки резултати. Очакваният втори тур ще се създаде на 13 ноември.

 

Общо 1,7 млн. гласоподаватели в Словения имат право на глас за правоприемник на настоящия президент Борут Пахор. Той изкара два цялостни петгодишни мандата и няма право да се кандидатира за трети.

 

По време на мандата си Пахор се опита да преодолее разделянето сред ляво и дясно в Словения, което продължава да бъде източник на политическо напрежение в обичайно умерената и постоянна страна с население от към 2 млн. души, отбелязва АП.

 

Логар, който бе министър при премиера от десницата Янез Янша, се пробва да се отърси от популисткия си имидж и да се показа като обединител. Една негова победа би нанесла удар на настоящето демократично държавно управление, което смъкна Янша от власт преди шест месеца, показва организацията.

 

Според критиците Янша, който бе министър-председател на Словения три пъти, се опита да ограничи свободата на медиите и не зачита демократичните полезности и върховенството на закона. На парламентарните избори предходната пролет той беше преместен от левоцентриста Роберт Голоб, който е дилетант в политиката, напомня ДПА.

Очаква се умерените гласоподаватели да поддържат на втори тур този, който се окаже конкурент на Логар. Левите и демократично настроените словенци считат Янез Янша, който е другар с Анже Логар, за недемократична и разединяваща фигура.

 

Ако Наташа Пирц Мусар завоюва, тя ще стане първата жена президент на Словения, откогато страната разгласи самостоятелност от някогашна Югославия през 1991 година

 

Милан Бърглез, който е член на Европейския парламент, се включи в конкуренцията в края на акцията, откакто първичният любимец на държавното управление се отдръпна, базирайки се на персонални аргументи.

Избирателните секции отвориха в 7:00 ч. локално време и ще затворят в 19:00 ч. (8:00-20:00 ч. българско време). Първите резултати се чакат по-късно довечера, добавя Българска телеграфна агенция.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР