Словенският премиер Марян Шарец заяви днес, че изпраща оставката си

...
Словенският премиер Марян Шарец заяви днес, че изпраща оставката си
Коментари Харесай

Словенският премиер подаде оставка

Словенският министър председател Марян Шарец съобщи през днешния ден, че изпраща оставката си в Народното събрание и прикани за предварителни избори. Шарец сподели, че неговото държавно управление на малцинството не може да прокара значими закони, съобщи Ройтерс.

С тази коалиция, тази обстановка в Народното събрание, аз не мога да извърша упованията на хората. Ще мога да ги извърша след избори, сподели Шарец на конференция.

Преди това оставка подаде министърът на финансите Андрей Бертонцел, евентуално заради разлики към закон за здравното обезпечаване. Финансовият министър се базира на механически аргументи и сподели, че детайлностите ще бъдат оповестени от премиера Марян Шарец, съобщи словенската осведомителна организация СТА.

Правителствената коалиция има единствено 43 от 90 места в словенския парламент, напомня Ройтерс. През ноември тя изгуби поддръжката на опозиционната партия Левица, което направи още по-трудно прокарването на законодателство през Народното събрание.

В петък Бертонцел се опълчи на закон, препоръчан от Листата на Марян Шарец, който би разрешил загубите на националната здравна система да бъдат покривани от бюджета.

Според анализатори опозиционната дясноцентристка Словенска демократическа партия, най-голямата мощ в Народното събрание, е евентуално да се опита да сформира държавно управление. Предсрочни избори ще се произведат, единствено в случай че тя не успее. Следващите постоянни парламентарни избори са планувани за 2022 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР