Словенският Pipistrel Velis Electro се оценява на 160 хиляди евроЕлектрическият

...
Словенският Pipistrel Velis Electro се оценява на 160 хиляди евроЕлектрическият
Коментари Харесай

Европа сертифицира първия електрически самолет

Словенският Pipistrel Velis Electro се прави оценка на 160 хиляди евро

Електрическият аероплан Velis Electro получи зелена светлина за всеобщо произвеждане
(снимка: Pipistrel)

Електрическите коли към този момент са всекидневно събитие по пътищата, само че електрическите самолети към момента се одобряват като екзотика и транспортно средство от бъдещето. Това бъдеще към този момент е една крачка по-близо.

Европейската организация за авиационна сигурност (EASA) сертифицира за първи път електрически аероплан. Става въпрос за едномоторен Velis Electro на словенската Pipistrel. Сертификатът разрешава на компанията да стартира всеобщо произвеждане.
още по тематиката
Самолетът е планиран за двама – водач и един пасажер. В момента Pipistrel има 31 поръчки за доставка на Velis Electro – от летателни учебни заведения в седем разнообразни страни, където ще се употребява за образование на водачи.

Pipistrel е сключила съглашение за произвеждане с китайската компания Sino GA в размер на към 500 милиона $. Velis Electro ще бъде съединен в два завода на Sino GA.

Velis Electro разполага с електрически мотор Pipistrel E-811-268MVLC с оптималната мощ 77,2 к.с., зареждат от две течно охлаждани тягови акумулатори с мощ 11 кВтч. Самолетът има оптималната скорост 181 км/ч и пробег до 50 минути.

Масата на самолета е 428 кг, а оптималното тегло на политане (MTOM – Maximum takeoff weight) е 600 кг. Цената на Velis Electro е единствено 160 хиляди евро.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР