Словенският национален отбор по футбол ще участва на Европейско първенство

...
Словенският национален отбор по футбол ще участва на Европейско първенство
Коментари Харесай

Словения иска да напише нова златна страница в историята си на UEFA EURO 2024

Словенският народен тим по футбол ще взе участие на Европейско състезание едвам за повторно в историята си. Първият път това се случва през 2000-ата година, като тогава словенците не съумяват да преодолеят групата си с 2 равенства и 1 загуба. Тази година обаче отборът ще желае да напише нова златна страница в историята си като премине през Група „ C ” на форума в Германия. Това обаче ще е извънредно сложна задача, защото Словения е в една от най-трудните групи, дружно с тимовете на Дания, Англия и Сърбия.

Поглеждайки към историята на Словения, виждаме, че съставът е играл и на две Световни шампионати през 2002-а и 2010-а година, като и в двата случая отпада в групите. Имат единствено една победа на Световно – 1:0 против Алжир през 2010-а година. 24 години по-късно тимът пък още веднъж е на Европейско, а с цел да се класира трябваше да мине през група с Дания, Финландия, Казахстан, Северна Ирландия и Сан Марино. Словенците, дружно с „ аления динамит “ приключиха с по 22 точки, само че скандинавската страна имаше победа против Словения в директен мач и по тази причина взе първата позиция. Сега обаче словенския състав може да потърси реванш, откакто и двата тима бяха изтеглени в Група „ C ” на UEFA EURO 2024.

В подготовката си за шампионата в Германия Словения изигра две контроли през март – тъждество 2:2 с Малта, както и гръмката победа с 2:0 против Португалия. В другарските срещи отборът бе воден от Бощян Цесар, като селекционерът Матиаш Кек бе възпрепятстван от фамилна покруса. Въпреки това тимът още веднъж изглеждаше по-същия метод и игра в скица 4-4-2, каквато използваше Кек и в квалификациите за Европейското състезание. Любопитното е, че словенците ще изиграят и две контроли дни преди старта на UEFA EURO 2024, като един от съперниците им ще бъде България на 8-и юни. Четири дни преди този момент Словения играе с Армения.

Кек води за повторно отбора на Словения, откакто става селекционер на мъжкия тим през 2007-а година, а преди този момент води юношеските селекции. Той извежда словенците до Световното през 2010-а година, само че след неуспеха в квалификациите за Евро 2012, той напуща поста си. През ноември 2018-а година той още веднъж става ментор на Словения. През 2020-а година отборът реализира връх от осем следващи мача без загуба, а по-късно печели групата си в Лигата на нациите и съумява да се класира за UEFA EURO 2024.

Матиаш Кек има ще време да реши кои ще са неговите избраници, които да мерят сили с най-хубавите на форума в Германия. Голямата звезда на отбора е 20-годишният нападател Бенямин Шешко, който ще има основна роля и в шампионата през лятото. Все отново би трябвало да отбележим и съществуването на вратар от международна класа като Ян Облак, който е очевидният избор за Кек. Съставът на Словения наподобява като микс от млади и по-опитни футболисти като Жан Карничник, който игра в Лудогорец. Освен това нападателят Андраж Шпорар е алтернатива за офанзивата на словенския отбор. Петър Стоянович пък навлиза във все по-добра форма и Кек ще се надява халфът да води отбора.

Словения влиза с вяра в UEFA EURO 2024 и се надява да реализира нещо историческо за страната, с което да прикове почитателите към екраните. Със сигурност класа не липсва в отбора, а селекционерът към този момент много години постанова своя жанр игра. Какво обаче ще се случи в Германия, занапред ще разберем...
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР