Словения ще реши най-късно до 2027 година дали да изгради

...
Словения ще реши най-късно до 2027 година дали да изгради
Коментари Харесай

Словения ще реши до 2027 год. за строителството на втори енергоблок

Словения ще реши най-късно до 2027 година дали да построи Втори енергоблок на съществуващата АЕЦ „ Кръшко “, съобщи министърът на инфраструктурата Йерней Въртовец по време на посещаване в централата. Той прикани и за неотложно пускане на строителството на вместилище за ниско и средноактивни радиоактивни боклуци.

„ Атомната сила ни обезпечава безвредна и надеждна сила с ниско влияние върху околната среда “, сподели Въртовец при посещаване в държавната електроенергийна компания GEN Energija и оператора Nuklearna Elektrarna Krško (NEK). Той посочи „ отличната и безвредна “ употреба на АЕЦ в Словения и добави, че преди да бъде взето решение за нов енергоблок ще се създадат разнообразни разбори, включително и стопански.

АЕЦ „ Кръшко “, която има 696-мегаватов реактор с вода под налягане, е единствената атомна електроцентрала в Словения и през 2018 година е генерирала към 36% от електрическата енергия на страната. Съсобственик на оборудването, което е в комерсиална употреба от 1981 година, е прилежаща Хърватия. През 2015 година АЕЦ „ Кръшко “ получи утвърждение за 20-годишно удължение на живота на енергоблока.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР