Словения подписа договор с компанията Еър тректър Юръп (Air Tractor

...
Словения подписа договор с компанията Еър тректър Юръп (Air Tractor
Коментари Харесай

Словения ще получи противопожарни самолети преди сезона на пожарите

Словения подписа контракт с компанията Еър тректър Юръп (Air Tractor Europe S.L.) за закупуване на четири самолета за битка с пожарите, заяви Българска телеграфна агенция.

Договорът, подписан през вчерашния ден, планува първите два двуместни “водни бомбардировача “ да дойдат в Словения през юни, тъкмо в точния момент преди пиковия сезон на пожарите, а другите два, едноместни - идната година.

Сделката е на стойност малко над 23 милиона евро, в това число Данък добавена стойност.

Самолетите на Еър тректър се употребяват в над 18 страни по света.

Закупените от Словения самолети са с дължина 11 метра и обсег на крилете 18 метра. Могат да развият скорост от 350 км/ч.

За битката с пожарите от въздух до момента Словения е разчитала на помощ от други страни, употребила е самолети с двойна приложимост или многоцелеви летателени апарати, като военни хеликоптери.

Освен че ще постави завършек на зависимостта на Словения от задгранични “водни бомбардировачи ”, покупката ще увеличи противопожарната успеваемост на страната.

Самолетите, които ще бъдат доставени на Словения, могат да се пълнят още веднъж с вода на земята или по време на полет. Всеки от тях може да придвижва над 3000 литра вода.

В края на годината се чака в Словения да дойде военнотранспортен аероплан Спартан (Spartan). Самолетът може да бъде трансфорат в противопожарен, само че специфичната настройка за това ще бъде доставена няколко месеца по-късно. Освен това Спартанът ще се употребява най-вече за боен превоз и възможни избавителни или евакуационни интервенции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР