Словения подкрепя европейския път на Босна и Херцеговина, заяви днес

...
Словения подкрепя европейския път на Босна и Херцеговина, заяви днес
Коментари Харесай

Словения изрази подкрепата си към Босна и Херцеговина за членство в ЕС


Словения поддържа европейския път на Босна и Херцеговина, съобщи през днешния ден словенският външен министър Таня Файон на взаимна конференция в Сараево с Бисера Туркович, министър на външните работи на Босна, съобщи организация Фена.

Визитата на Файон е първото публично посещаване на европейски представител в Босна и Херцеговина, откакто страната получи статут на претендент за участие в Европейския съюз.

„ Разговаряхме за опитите за задълбочаване на разделянето в Босна и Херцеговина, обратно на европейските полезности. Надяваме се, че този раздор ще бъде преодолян “, сподели Туркович и добави, че словенският външен министър е измежду хората, които са давали на Босна вяра за европейско бъдеще с изказванията си в Европейския парламент.

Файон и Туркович оцениха, че икономическите връзки сред двете страни са добре развити, а Словения е на четвърто място измежду най-значимите външнотърговски сътрудници за Босна.

Словения подаде ръка и е отсреща да предложи експертна помощ на Босна и Херцеговина, която по пътя към Европейски Съюз ще се срещне съществени провокации в процеса на вътрешните промени.

" Възползвайте се от опцията, която ви е препоръчана, от ръката на Европейския съюз, която ви е подадена, а от Босна и Херцеговина зависи какъв брой мощно ще стисне тази ръка “, сподели Файон.

Тя добави, че откакто Босна е получила статут на страна претендент за участие, в този момент институциите в Босна и Херцеговина би трябвало да изпълнят 14 предпочитани задания, които е определила Европейската комисия и които ще създадат допустимо началото на договарянията по присъединение.

Файон акцентира, че изключително значими са измененията в региона на правораздаването и свободата на медиите.

Очаква се словенският външен министър да посети и Косово на 16 януари, с цел да разиска обстановката в района, съобщи организация ТАСС, базирайки се на словенската СТА.

Файон ще се срещне с министъра на външните работи на Косово Доника Гървала, с президента Вьоса Османи и с министър-председателя Албин Курти.

Izjemna dobrodošlica v, kjer sem prvič v vlogi MZZ. Gostiteljica & člani predsedstva Željka C., Željko K. & Denis B. so izrazili hvaležnost za pomoč pri pridobitvi statusa kandidatke za. Obljubila sem našo nadaljnjo podporo na poti.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР