Словения очаква да започне внос на втечнен природен газ през

...
Словения очаква да започне внос на втечнен природен газ през
Коментари Харесай

Словения ще започне внос на втечнен природен газ през хърватския терминал на остров Крък

Словения чака да стартира импорт на полутечен природен газ през LNG терминала на Крък в Хърватия през октомври. Това съобщи словенският министър на инфраструктурата Йерней Вртовец, представен от SeeNews. По този метод ще стане допустимо до една трета от търсенето на газ в Словения да се покрие посредством импорт от хърватския терминал. 

Очакванията са към 700 000 кубически метра газ дневно да могат да се доставят в Словения точно от терминала на Кърк. Хърватия е нараснала потенциала му от 2,6 милиарда кубически метра до 2,9 милиарда кубически метра годишно и ще може да да доставя до 300 милиона кубични метра годишно на словенския снабдител на природен газ на едро Geoplin.

Словения се надява да стартира да внася природен газ и от Катар през терминали за LNG, ситуирани в северната част на Адриатическо море в опит да понижи енергийната си взаимозависимост от Русия. Първо обаче ще би трябвало да се обезпечи свободен потенциал на терминалите.

Терминалът за полутечен природен газ на остров Крък стартира да работи през януари 2021 година. Той доставя газ до хърватската национална преносна мрежа, която е обвързвана с други държави-членки на Европейски Съюз като Словения, Италия и Унгария, както и със Сърбия и Черна гора, които не са членки на Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР