Словаците гласуват днес на парламентарни избори, в резултат от които

...
Словаците гласуват днес на парламентарни избори, в резултат от които
Коментари Харесай

Важен ден за Словакия

Словаците гласоподават през днешния ден на парламентарни избори, в следствие от които се чака ръководещата партия да бъде сменена от коалиция на дeсноцентристки популисти, а крайнодясна партия да стане трета политическа мощ, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Според последните социологически проучвания любимец е десноцентристката партия "Обикновени хора и самостоятелни персони " на Игор Матович, следвана от "Смер-социална народна власт " на някогашния министър председател Роберт Фицо.

"Смер " управляваше през по-голямата част от последните 14 години и завоюва 28,3 на 100 от гласовете на предходните избори през 2016 година с анти-имиграционна платформа, само че бе компрометирана от абсурда с убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и годеницата му. Сегашните съдружни сътрудници на Смер - ултранационалистите от Словашката национална партия и партията на етническите унгарци Мост-Хид, може и да не влязат в Народното събрание, сочат социологическите проучвания. Според тях прозападната партия на Матович води с към 19 %. Тя е главната партия на митинга и вяра за смяна за тези, които не са удовлетворени от сегашната обстановка, акцентира Михал Вашечка от братиславския Институт за политика.

"Като типични популисти те разделят света на корумпирани елити и милиони елементарни хора, ръководени от елитите. Матович повтаря от самото начало: "Аз съм елементарен човек, аз съм един от вас. И очевидно хората го слушат ", показва политологът.

С фрапантен резултат преди четири години крайнодясната "Народна партия "Наша Словакия " на Мариан Котлеба завоюва 8 % и 14 места в Народното събрание. Този път съгласно социолозите може да завоюва 10 на 100 от гласовете. Всички партии изключват съдействие с групировката на Котлеба, която притегля младежите, недоволни от корупцията и неспособността на обичайните партии да се оправят дейно с посткомунистическите проблеми.

Изборните секции ще работят от 6,00 до 21,00 ч. по Гринуич. Право на глас имат жителите, навършили 18 години - 4,3 млн души. Около 250 000 от тях живеят в чужбина и могат да гласоподават по пощата.

Според прогнозите нито една партия няма да завоюва ръководещо болшинство и ще би трябвало да се сформира съдружно държавно управление. Матович е най-вероятният претендент за министър председател. Очаква се той да ръководи в коалиция с демократичната "Прогресивна Словакия/Заедно ", консервативната "За люди " (За хората), учредена от някогашния президент Андрей Киска, и евроскептичната "Свобода и взаимност ". Те загърбиха разликите, с цел да победят Фицо, само че е мъчно да се реши дали партньорството им може да оцелее до края на четиригодишния мандат. Предстои интервал на огромна неустойчивост, предвиждат наблюдаващите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР