Словата са безсилни да изразят благодарността ни към всемилостивия Бог,

...
Словата са безсилни да изразят благодарността ни към всемилостивия Бог,
Коментари Харесай

Патриархът за Паисий: Бог издигна, подобно на древните израелски водачи, такъв от българския род

Словата са безсилни да изразят благодарността ни към всемилостивия Бог, който в избраното за това време издигна, сходно на античните израелски водачи, подобен от българския жанр, който да разсъни братята си по жанр и религия – преподобния отец Паисий. Това уточни в посланието си привет Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Неофит на днешния ден, в който Българската православна черква отбелязва паметта и делото на св. Паисий Хилендарски.

Словото прочете Негово Преосвещенство Мелнишки свещеник Герасим – основен секретар на Светия синод на Българската православна черква в храма „ Света Троица “ в Банско, където беше отслужена Божествена света литургия, съобщи Българска телеграфна агенция.

В приветствието си патриарх Неофит показва, че през днешния ден се означават три знаменателни годишнини, свързани с паметта и делото на Паисий Хилендарски – 300 години от рождението му, 60 години от канонизацията му и 260 години от написването на „ История славянобългарска “.

Патриархът отбелязва, че преподобният отец Паисий от млади години е откърмен с духа на монашеското примирение и поема по пътя към Атонската пустиня, където поставя косите си в Светата Хилендарска обител – „ Това свято място, където освен че поставя ново начало в живота си като духовник в градината на Божията майка, само че и откъдето стартира да твори славния си труд „ История славянобългарска “, в чието начеване вечно се подпечата извървеният път и се откри нов небосвод пред българския народ, който мнозина по това време смятаха за потопен в бездънен нравствен сън “.

Твърдата религия и мощната му изява като патриот се въплъти на дело, като се посвети на просветителска задача, завещавайки на поколенията свои съотечественици труда си „ История славянобългарска “ и своя безконечен завет – да не се срамят от своя жанр и език, помнейки своите предшественици и наставници и по този начин да извършват добре Христовия закон, тъй като делото му не бе плод на превъзнасяне, а бе за изгода на нашия български жанр, за популярност и хвалба на Господа нашего Иисуса Христа, споделя още в приветствието си патриарх Неофит.

Негово светейшество отбелязва още, че като истински Христов деятел преподобният Паисий освен сформира, само че и персонално се потруди за разпространяването на написаната история измежду своя народ, „ който не възлюбил с същинска, отеческа, нелицемерна, духовна обич ".

„ Написаната на наличен език, четена и преписвана из всички краища на българската земя „ История славянобългарска “ се трансформира вечно в знак на нашето събуждане от времето на робството, въодушевено начало на духовното и културно възобновление “, споделя още българският патриарх.

Делото на преподобния отец е увенчано от откровената му религия в Бога, в разбирането му, че въпреки и преминавайки през това тежко, иноверски владичество, българският народ не е бил зарязан от Господа, а всеки път е подкрепян, минавайки и това тестване като злато, очистено в горнило, отбелязва Негово светейшество.

Свети Паисий построява културната история на България, като се концентрира върху положения от светите братя Кирил и Методий труд – славянската книжовност и по този метод, посредством книжнината и езика се резервира българският жанр, споделя още патриарх Неофит.

„ Истинското познаване на личността на преподобния Паисий Хилендарски минава през познаване на вярата му по този начин, както и същинското му удостояване и подражателство, посредством подражателство на чистата му и откровена религия. Като земен ангел и небесен човек, преподобни Паисий саможертвено се потруди за българите още веднъж да се запроповядва благочестието на словото Божие на свестен за тях език, послужил и на промисъла на Света Троица за освобождението на нашия жанр “, показва Негово светейшество.

" Правилният път за просперитета на обичаната ни татковина България и на православния ни народ е този, който ни завещаха великите ни наставници от предишното – православна религия, жанр и език, триединна здрава основа, залог за пребъдването ни като народ и страна. Нека свято пазим този завет и не разрешаваме достигнатото с толкоз доста труд и ограничения да бъде елементарно пропиляно, отбелязва българският патриарх и добавя, че по този начин ще осъществим и закона Христов и завета на предците, ще я има България, ще пребъде във вековете и православният ни български народ, тъй като Бог е правилен на своите обещания, изключително към тези, които възлюбят заповедите му ", отбелязва Негово светейшество българският патриарх Неофит.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР