Словашкото министерство на икономиката съобщи на страницата си във Facebook,

...
Словашкото министерство на икономиката съобщи на страницата си във Facebook,
Коментари Харесай

Словакия прави решителна стъпка, за да се отърве от зависимостта от руски газ

Словашкото министерство на стопанската система заяви на страницата си във Фейсбук, че строителството на 164-километровото отклонение на газопровода, по който ще се доставя природен газ от Полша до Словашката република, ще бъде приключено скоро.

" Извършват се довършителни работи преди тръбопроводът да бъде пуснат в тестов режим ", се споделя в изказването. - Тръбопроводът (вече) е подготвен да бъде претрупан с газ под налягане, което ще стане в близко бъдеще. След като бъде тестван, газопроводът ще способства напълно за диверсификацията на източниците (на газ) и за гарантиране на енергийната сигурност в Словакия.

На полска територия разклонението на газопровода, чието строителство стартира през есента на 2018 година, е с дължина 61,3 км. В Словакия тя е дълга 103 километра - от границата с Полша до газоразпределителната станция във Велке Капушани, ситуирана в източната част на страната, покрай границата с Украйна.

За Словакия свързването на нейната газопреносна система с полската е един от най-големите планове в развиването на националната енергийна инфраструктура. Освен това новият газопровод ще усъвършенства доставките на газ сред страните от Централна Европа.

Според Министерството на енергетиката Братислава желае да отстрани зависимостта си от съветския газ допустимо най-скоро. В момента тя покрива 85% от потребностите на страната от тази енергийна суровина.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР