Словашкият външен министър Иван Корчок и министърът на образованието Бронислав

...
Словашкият външен министър Иван Корчок и министърът на образованието Бронислав
Коментари Харесай

Оставки валят в словашкото правителство

Словашкият външен министър Иван Корчок и министърът на образованието Бронислав Грюлинг подадоха оставки на фона на. Това оповестява Словашкото радио, представено от ТАСС.
Министрите, представляващи демократичната партия " Свобода и взаимност " (СиС) в държавното управление, осведомиха президента на Зузана Чапутова за своето решение. Тя би трябвало да одобри оставките им в четвъртък.
По-рано кабинетът на министрите беше изоставен от министъра на стопанската система и водач на CиС Рихард Сулик, министъра на правораздаването Мария Коликова, министъра на труда Милан Крайняк и министъра на опазването на здравето Марек Крайчи.
Правителствената рецесия в Словакия се ускорява след решението на министър-председателя и ръководител на дясноцентристката партия Обикновени хора и самостоятелни лица (ОХНЛ) да закупи съветската ваксина против ковид без единодушието на неговите сътрудници в кабинета. Покупката на към момента неодобрената от Европейски Съюз ваксина провокира неодобрение у президента на Словакия.
 Криза в Словакия - желаят оставката на премиера Криза в Словакия - желаят оставката на премиера
Премиерът на Словакия Игор Матович съобщи, че е подготвен да подаде оставка, с цел да избави съдружното държавно управление, водено от неговата парт...
CиC и либерално-консервативната партия " За хората " упорстват за оставката на Матович. По-рано те му сложиха ултиматум да напусне поста министър-председател не по-късно от 24 март. В допълнение Сулик съобщи, че Матович не може да заема поста на министър в обновеното държавно управление, което включва и дясноцентристкото политическо придвижване " Ние сме фамилията ", като в същото време поддържа водача на ОХНЛ.
В момента сътрудниците в държавната коалиция декларират желанието си да продължат съдействието след преструктурирането на кабинета. Няма подозрение, че поста министър-председател би трябвало да заеме представител на ОХНЛ, постигнала максимален триумф на парламентарните избори, извършени в републиката преди година.
В неделя Матович разгласи подготвеност да напусне премиерския стол, с цел да уреди острите разлики сред партньорските партии. Но въпреки всичко той има намерение да остане в държавното управление. В същото време Матович акцентира, че сътрудниците в държавната коалиция са употребявали закупуването на Спутник V, с цел да " основат съдружна рецесия ".
Първата партида на Спутник V бе доставена на Словакия на 1 март. Разрешение за потреблението й бе издадено от Крайчи, който напусна поста министър на опазването на здравето на страната на 12 март. Използването на съветската ваксина, както по-рано съобщи Министерството на здравеопазването, би трябвало да стартира в републиката през втората половина на този месец.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР