Словашкият стартъп Danubia NanoTech спечели големия финал на най-големия конкурс

...
Словашкият стартъп Danubia NanoTech спечели големия финал на най-големия конкурс
Коментари Харесай

Избраха най-добрия стартъп за Централна и Източна Европа във финала на PowerUp!

Словашкият стартъп Danubia NanoTech завоюва огромния край на най-големия конкурс за започващи компании от Централна и Източна Европа – PowerUp!, проведен от InnoEnergy. В конкуренцията се включиха над 300 компании от 24 страни в Централна и Източна Европа. Компанията получи чек за 50 000 евро и опция да се причисли към влиятелния бизнес акселератор Highway® на InnoEnergy.

Спечелилият план предлага решение за мониторинг на въздушната температура под формата на температурен датчик от графин. Този датчик е във формата на доста тъничък слой, който може да се слага върху всевъзможен тип неметални повърхности. Тази технология е скъпа за батериите за електрически транспортни стредстава и за акумулаторите на мрежовите акумулатори, като в допълнение удължава живота им.
 „ Кандидатствахме в състезанието, тъй като търсехме подобаващ вложител като InnoEnergy, който освен дава финансови вложения, само че и поддържа развиването на бизнеса ни посредством влиятелния си акселератор. “ – разяснява Патрик Кризански, изпълнителен шеф на Danubia NanoTech. „ Изключително сме  разчувствани да завършваме работата си по крайния артикул, в центъра на което са потребностите на крайните консуматори. “ – добави той.
Второто място и премия в размер на 10 000 евро беше присъдено на латвийските Atlant3D, които показаха 3D принтер за произвеждане на микро и наночипове. Това неповторимо решение ще форсира прототипирането на микро- и наноустройства. Трето място и парична премия от 5 000 евро получи стартъпа  V-Chiller от Унгария. Те показаха революционно охлаждащо устройство, което може да охлажда консервирани питиета единствено за минута, с помощта на система за вакумно изстудяване с патентован екологичен охладител. Уредът работи с минимално количество сила и има минимално отрицателно влияние върху околната среда.



Големият край на PowerUp се организира в Краков по време на Impact’19, едно от най-ключовите стопански събития в Централна и Източна Европа. Панелът от съдии и по-широка публика се състоеше от вложители, представители на промишлеността, специалисти по чиста сила и интернационалните медии. 14 започващи компании от България, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Сърбия, Литва, Латвия, Естония, Румъния, Хърватска, Турция и Гърция взеха присъединяване във финала.

България беше представяна от плана Green charger, който обезпечава елементарен достъп до станции за зареждане на електрически коли. Проектът бе показан от Росен Данчев, който завоюва българския край на състезанието, oрганизиран от Клийнтех България и InnoEnergy в средата на април. Green charger цели основаването на така наречен Green Charger Network – система за зареждане на електрически автомобили  в цяла България. В основата на концепцията е опцията за елементарно заплащане при зареждане чрез карта. Целта на Данчев и Green Charger е първоначално да се наложат на българския пазар, а по-късно да преминат към Румъния, Гърция и Балканите, а след това и в цяла Европа.


Марияна Хамънова, изпълнителен шеф на Клийнтех България, формален сътрудник на InnoEnergy за страната и уредник на състезанието PowerUp
„ Българският екип Green Charger, впечатли интернационалното жури с бизнес капацитета на своя артикул. В момента, взаимно с InnoEnergy, преглеждаме благоприятни условия за вложение и поддръжка на екипа в интернационален проект. Продължаваме работата и с останалите екипи, взели участие в българския формат на надпреварата, в подготовка за привличане на вложения и излизане на пазара. Допълнително, работата ни с EIT InnoEnergy за българския пазар се разраства, като в идващите няколко месеца ще стартираме засилена акция за колаборация с локални бизнес сътрудници в поддръжка на започващите предприятия и внедряване на новаторски модели за ресурсна и енергийна успеваемост. Продължаваме да ускоряваме и партньорствата с българските обществени институции в поддръжка на устойчивата и новаторска екосистема. “

“Струва се да се подчертае, че ролята на PowerUp! не е единствено от сферата на енергийните компании: тя е отворена и за решения, фокусирани върху подвижността, технологиите за чист въздух, отоплението, чистите и интелигентните технологии. Това, което ни отличава от другите състезания е, че с изключение на финансовите награди, участниците имат опция да разчитат на цялостната ни поддръжка и предприемаческо ноу-хау, с цел да оказват помощ на продуктите и услугите си да доближат до последващо равнище. “ – съобщи Джейкъб Милър, изпълнителен шеф на InnoEnergy за Централна Европа.
И огромният край в Краков, и локалните финали бяха предшествани от двудневни уъркшопове, водени от известни бизнес ментори и треньори. Там участниците имаха опцията да ревизират своите бизнес модели и да ги приведат в сходство с пазарните упования, както и да подобрят презентационните си умения.
За първи път в историята на надпреварата, беше връчена спомагателна премия за чист въздух, подобаваща за компании, искащи да показват нововъведения и новаторска мисъл в самодейностите за чист въздух.  Това отличие бе присъдено на Roofit.solar от Естония, които показаха нов тип слънчев панел, който съчетава елементарен покривен материал с фотоволтаични модули.  Награда бе спонсорирана от Veolia, компания с фокус върху основаването, създаването и използването на решения, които способстват за устойчивото развиване на градовете.

„ Качеството на въздуха е едно от най-важните провокации пред локалните управляващи и промишлеността в Полша. Ето за какво всички решения, допринасящи за неговото възстановяване, заслужават самопризнание и поддръжка. Радостни сме, че новите компании основават нови технологии в тази област и споделят нашите полезности и се грижат за околната среда. “ – разяснява Фабиен Ферер – заместник-изпълнителен шеф на Veolia Group в Полша.

Майкъл Маковиак, началник на нововъведенията на RAFAKO S.A. акцентира: „ Състезанието ни дава страховит късмет да научим за последните трендове и технологии в сфери, близки на нашата. Голяма част от плановете дават обещание да създадат действителна смяна за бъдещето на планетата ни. Това включва електромобилност, възобновими енергийни източници, различни горива или запазване на сила. PowerUp e чудесна опция да споделим познания и опит с други сътрудници на състезанието. “
“Търсим решения за газ и въглища, топлинна сила, възобновима сила, електронна подвижност, енергийна успеваемост и обслужване на клиенти “– добави Емануела Волпе, основен шеф нововъведения на DTEK.
Фезал Окюр, основен шеф на „ Стратегия и бизнес развиване “ в Enerjisa Enerji A.Ş. съобщи: „ Ние имаме вяра, че същински устойчивите решения могат да бъдат основани единствено посредством партньорства с всички заинтригувани страни. Иновативни и гъвкави решения за значими въпроси свързани с урбанизацията са измежду нашите цели. Горди сме да бъдем част от надпреварата PowerUp!, което сплотява започващи компании с хрумвания в цяла Европа! “

Водещ на огромния край бе Ли Рич, публицист, прочут като водещ на BBC News Click по Radio 5. Сред гостите на събитието имаше и предходни спечелили от надпреварата на InnoEnergy, в това число HYGEN, Gradis и Skeleton Technologies. Те разискаха в детайли с новите участници по какъв начин надпреварата PowerUp! им е помогнало да развият своите хрумвания и да ги трансфорат в сполучливи такива.

InnoEnergy се поддържа от EIT, организация на Европейския съюз.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР