Словашкият президент Зузана Чапутова назначи нова дясноцентристка коалиция в събота,

...
Словашкият президент Зузана Чапутова назначи нова дясноцентристка коалиция в събота,
Коментари Харесай

Словакия има ново дясноцентристко коалиционно правителство

Словашкият президент Зузана Чапутова назначи нова дясноцентристка коалиция в събота, съобщи " Гардиън ".

Новоизбраният министър председател Игор Матович и екипът му поставиха клетва по време на гала, на която присъстващите носеха маски като защитно средство против ковид. В Словакия има 185 случая на COVID-19 по данни от неделя (23 март) вечерта.

Централноевропейската страна се бори с епидемията от ковид, което сложи четирипартийната коалиция на Матович под напън да форсира диалозите за съставяне на държавно управление.

Кабинетът ще размени водената от лявоцентристката партия Смер администрация, която управляваше страната по време на интервал на стопански напредък от 2012 година и в продължение на 12 от последните 14 години.

Популярността на Смер падна след убийството на проверяващия публицист Ян Куцяк и годеницата му през 2018 година, довело до всеобщи митинги против корупцията в страната.

Матович, на 46 години, и неговата партия " Обикновени хора и самостоятелни персони " (OLaNo) завоюва една четвърт от гласовете на изборите на 29 февруари.

OLaNo, фокусирана върху битката с корупцията, ще ръководи дружно с още три партии - " Ние сме семейство ", обществено консервативна и евроскептична партия, " Свобода и взаимност ", стопански демократична партия, и " За хората ", леко консервативна партия, водена от някогашния президент Андрей Киска.

Още за Игор Матович четете тук.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (162)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР