Словашкият парламент се очаква да гласува скоро законопроект, който ще

...
Словашкият парламент се очаква да гласува скоро законопроект, който ще
Коментари Харесай

Словакия може да направи невъзможна смяната на пола на транссексуалните в документи

Словашкият парламент се чака да гласоподава скоро законопроект, който ще направи невъзможна промяната на пола на транссексуалните в формалните документи, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Предложението, което мина на първо четене през март, ще разреши смяна на пола в документите единствено въз основа на генетичен тест, който демонстрира, че полът е бил неправилно избран, блокирайки по този метод опцията транссексуалните да създадат такава смяна.

Гласуването идва в миг, когато в Словакия предстоят предварителни избори през септември на фона на политически разтърсвания. Тази седмица.

Понастоящем транссексуалните хора могат да трансформират в персоналните си карти имената и семействата си, които на словашки език имат разнообразни окончания за мъжете и дамите, а също пола и номера, който им се дава след раждане.
Според поправката транссексуалните към момента ще могат да трансформират имената си, само че не и другите данни.
" Едно лице... ще има да вземем за пример мъжки пол в документите, само че в това време ще може към момента да промени името и семейството си на женски ", сподели Мартин Мако, изпълнителен шеф на " Инициатива за разнообразие " (Iniciativa Inakost), гражданска организация, която пази правата на ЛГБТ общността.

" Това ще бъде модерна еврейска звезда... Те могат да бъдат разпознати в документи, да вземем за пример от работодатели. Това, несъмнено, е безусловно недопустимо. "

Конституцията на Словакия признава единствено брака сред мъж и жена.

Окончателното гласоподаване на законопроекта, който беше подсилен с 87 от 150 гласа на първо четене, може да стане до идната седмица. Одобрението може да провокира несъгласие от страна на президента на Словакия Зузана Чапутова, което евентуално ще блокира повторното гласоподаване до изборите.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на индивида Дуня Миятович прикани депутатите предишния месец да отхвърлят смяната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР