Словашкият парламент не успя да избере при гласуване вчера нито

...
Словашкият парламент не успя да избере при гласуване вчера нито
Коментари Харесай

Конституционният съд в Словакия - пред криза заради политически боричкания

Словашкият парламент не съумя да избере при гласоподаване през вчерашния ден нито един претендент за нов член на Конституционния съд, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Това ще докара до блокиране на институцията, когато през днешния ден в среднощ изтекат мандатите на болшинството от съдиите.

Словакия става третата централноевропейска страна, където назначението на висши магистрати се трансформира в обект на политически боричкания. Полша и Унгария провокираха паника в Европейски Съюз поради своите опити да наложат политически надзор над висшите си правосъдни органи, отбелязва Ройтерс.

Съдийските назначения станаха причина за противоборство сред водача на ръководещата партия " Смер " Роберт Фицо, съдружните му сътрудници и президента Андрей Киска.

Бившият министър председател Фицо, заставен да подаде оставка предходната година след улични митинги, провокирани от убийството на проверяващ публицист, се надява да излезе от политиката, като стане ръководител на Конституционен съд.

Един от дребните съдружни сътрудници в кабинета и президентът Киска, който има правото да избира всеки арбитър от двойка претенденти, препоръчани от Народното събрание, дадоха ясно да се разбере, че няма да поддържат Фицо за поста. При това състояние депутатите от " Смер " се въздържаха при гласуването, тъй че не бе номиниран никой.

Председателят на партия " Мост-Хид " Бела Бугар сподели, че не схваща за какво " Смер " е саботирала вота, макар че е имало съглашение да бъдат номинирани най-малко шестима претенденти, от които президентът да избере трима, с цел да се обезпечи нужният кворум за действие на Конституционния съд.

Конституционен съд, който се произнася за това дали даден закон или правосъдно решение дават отговор на конституцията, има 13 членове. 9 от тях ще изоставен постовете през днешния ден в среднощ.

Конституционен съд се нуждае от кворум от най-малко 7 съдии, с цел да може да вземе решение, ако изборни резултати бъдат оспорени. Това може да стане още на президентските избори през март.

Възможно е идващото гласоподаване за нови магистрати да се забави с няколко месеца. Това може да съживи възможностите на Фицо да стане ръководител на Конституционен съд, в случай че претендентът на " Смер ", заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, победи на президентските избори. Новият президент ще поеме през юни поста от Киска, който не взе участие в изборите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР