Словашкият бизнесмен Кочнер влиза в съдебната зала за предварителното изслушване

...
Словашкият бизнесмен Кочнер влиза в съдебната зала за предварителното изслушване
Коментари Харесай

Убийството на словашки журналист продължава да разтърсва страната преди февруарските избори

Словашкият предприемач Кочнер влиза в правосъдната зала за предварителното чуване

Миналогодишните убийства на словашкия публицист Ян Куцяк и на годеницата му раздрусаха страната. Сега стартира предварителното чуване на обвинените за поръчването и осъществяването на закононарушението, до момента в който в същото време медиите извадиха на показ дълбоките връзки сред предприемачи и политици, което възобнови публичния яд против словашкия хайлайф.

Петима бяха упрекнати по отношение на убийствата, измежду които предприемачът Мариан Кочнер, заплашвал Куцяк поради следствие на бизнес делата му, написа Financial Times. По време на следствието прокуратурата изследва хиляди криптирани известия от телефона на Кочнер, доста от които стигнаха до локалната преса. Сред тях има диалози, в които предприемачът загатва политици и държавни чиновници. Разкритията са толкоз шокиращи, че ще окажат въздействие на парламентарните избори през февруари 2020 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изтекли криптирани известия

В една замяна на известия, оповестени от словашки вестник, Кочнер споделя на тогавашния зам. правосъден министър Моника Янковска да предизвести арбитър, който е поел делото му, " да прави каквото би трябвало или ще свърши като Куцяк ". Янковска подаде оставка през септември, само че съобщи, че изтеклите известия са " огромна машинация ". В друга поредност известия Кочнер се майтапи с убийството на Куцяк. Бизнесменът отхвърля да е направил нещо неправилно и твърди, че оповестените диалози са били манипулирани.

Убийствата на журналиста и годеницата му провокираха най-големите митинги в новата история на Словакия и доведоха до оставката на премиера Роберт Фицо, като нанесоха удар по репутацията на неговата партия " Смер ". Но към момента не е ясно дали това ще бъде задоволително да помогне на разпръснатите опозиционни групи да изместят " Смер " на изборите през февруари.

Разделена съпротива

Опозиционните групи остават мощно разграничени. " Като цяло в лагера на умерените има пет партии, които могат да сформират коалиция. Ще бъде доста мъчно с толкоз доста забъркани обединения, тъй че това ще бъде тест за тяхната дарба да си сътрудничат ", споделя Олга Гярфасова от Института по публични въпроси.

Анализатори се притесняват, че доста гласоподаватели могат да бъдат привлечени от антисистемната партия на Мариан Котлеба – крайнодесен водач, който възхвалява фашисткия интервал от 1939 до 1945 година Скорошно изследване дава на групировката към 12% от вота.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР