Словашките власти повдигнаха обвинения на четирима души за убийството на

...
Словашките власти повдигнаха обвинения на четирима души за убийството на
Коментари Харесай

Четири обвинения за убийството на разследващия журналист Ян Куцияк

Словашките управляващи повдигнаха обвинявания на четирима души за убийството на проверяващ публицист Ян Куцияк и годеницата му - дело, провокирало огромни митинги против корупцията на високо равнище и принудило тогавашния министър председател Робърт Фицо да подаде оставка, предава БГНЕС.
Говорителят на държавната прокуратура съобщи, че шестте обвинявания, повдигнати през 2018 година за разстрела на Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова, се отнасят за преднамерено ликвидиране.
Основният обвинен е Мариан Кочнер, политически обвързван бизнесмен, който е бил основен обект в изявленията на Куцияк за корупция и връзкарство в централноевропейската страна. Прокурорите считат, че той е гарант на убийството.
Кочнер отхвърли всевъзможни непозволени дейности посредством юриста си.
27-годишният Куцияк и Кушнирова бяха убити в къщата им покрай столицата Братислава през февруари предходната година, напомня Евронюз.
Убийствата раздрусаха политическите среди в държавата-членка на Европейския съюз, провокираха митинги от над 70 000 души и принудиха левия Фицо да подаде оставка предишния март.
Неговата трипартийна коалиция оцеля, водена от определения правоприемник на Фицо и негова дясна ръка, Петер Пелегрини. Но публичният яд пламна още веднъж, когато се появиха нови детайлности от следствието на убийството на Куциак, които демонстрираха, че Кочнер в действителност владее държавните органи.
Трима от упрекнатите през 2018, в това число Кочнер, се оповестиха за почтени, четвърти е признал, че е прострелял Куциак, а пети - за подпомагане при убийството.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР