Словашки разследващ репортер и неговата приятелка бяха намерени убити в

...
Словашки разследващ репортер и неговата приятелка бяха намерени убити в
Коментари Харесай

Убийство на словашки разследващ журналист и приятелката му

Словашки проверяващ кореспондент и неговата другарка бяха открити убити в дома им. Двамата били убити, а полицията допуска, че нападението е обвързвано с работата на журналиста.

Телата на 27-годишния Ян Куцияк и на приятелката му са открити нощес от полицията в дома им в град Велка Маца, източно от столицата Братислава, заяви ръководителят на словашката полиция Тибор Гашпар.

Полицаите отишли в дома на журналиста след сигнал от обезпокоени родственици, които нямали връзка с него. Убийството може да е било осъществено когато и да е в интервала 22-25 февруари.

Взривиха проверяваща журналистка в колата ѝ

Куцияк е бил убит в гърдите, а приятелката му в главата. Предполага се, че убийството е осъществено от професионални убийци.

Журналистът е работил за електронното издание "Актуалити " (aktuality.sk). Неговите репортажи са били отдадени главно на случаи на данъчни измами.



Според Тибор Гашпар най-правдоподобната версия, по която работи следствието, е че убийството е обвързвано с работата на Куцияк.

"В Словакия в никакъв случай не е имало такава офанзива против публицист ", сподели Гашпар.

Ако се окаже, че убийството на журналиста е осъществено поради неговите следствия, това ще бъде "небивала офанзива по свободата на медиите и демокрацията в Словакия ", сподели министър председателят Роберт Фицо.

Кръв по перото: Колко публицисти губят живота си

В последната си публикация Куцияк описа за предприемач, обвинен, че продава на своите лични компании жилища в жилищен комплекс. В публикацията журналистът подозира, че предприемачът прави това, може би с цел да избегне заплащане на налози. Същият предприемач Мариян Коцнер преди година заплашвал Куцияк поради различен негов репортаж. Тогава Куцияк се оплакал в полицията.

Полицията ще проверява всички, които са имали контакти с журналиста и ще даде отбрана на неизяснен брой кореспонденти от електронното издание, за което убитият е работел.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР