Словашката полиция обвини бившия президент Андрей Киска в данъчни измами,

...
Словашката полиция обвини бившия президент Андрей Киска в данъчни измами,
Коментари Харесай

Обвиниха бившия словашки президент Киска в данъчни измами

Словашката полиция упрекна някогашния президент Андрей Киска в данъчни измами, разпалвайки брожения на политическата сцена преди изборите, които би трябвало да се проведат през февруари.

Полицията подозира Киска, който сега е водач на опозицията, в нарушавания при финансирането на акции преди да стане президент през 2014 година Той може да се изправи пред присъда до 12 години затвор, в случай че бъде приет за отговорен, оповестява Евронюз.

„ Измамата е обвързвана с разкриване на данъчни приходи за предизборната президентска акция в документите на компания на Киска, макар че тези действия не са част от активността на компанията “, съобщи полицията. Киска обаче отхвърля да е нарушавал закона.

Той заплати за президентската акция посредством компанията си KTAG. Фирмата е заявила налози на стойност 146 000 евро (165 588 долара), които не бяха утвърдени от данъчния орган, който след това наложи десетки хиляди евро спомагателни налози и наказания върху компанията.



Полицията прегледа данъчните записи на компанията два пъти през последните години и не повдигна обвинявания. Трето следствие беше намерено още веднъж тази година.-->

Обвинението беше отправено ден откакто Роберт Фицо , водачът на най-голямата ръководеща партия Смер и някогашен дълготраен министър председател, беше упрекнат в разпространяване на расова ненавист.

Киска, противник на Фицо, който той победи на президентските избори, от дълго време съобщи, че чака обвинявания като част от политическата битка против него от Фицо.

„ Фицо продължава с отмъщението си. Не се опасявам от него, бил съм го един път, още веднъж ще го удрям “, сподели Киска на конференция.

Сега Киска ръководи нова политическа партия За Люди (За хората), която е втората или третата съгласно изследвания на публичното мнение преди изборите на 29 февруари.

Подкрепата за Фицо понижа, само че към момента остава най-популярната партия с поддръжка от към 20%. Не е ясно обаче дали той или по-скоро група от опозиционни партии ще могат да образуват болшинство в Народното събрание.

Словакия бе разтърсена от убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и годеницата му през 2018 година, за което прокурорите считат, че е поръчано от предприемача Мариан Кочнер, който има мощни връзки с висши държавни чиновници. Той и неговите хипотетични сътрудници ще бъдат изправени пред правосъден развой на 19 декември.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР