Словакия става вторият съюзник на Украйна, който ще ѝ предостави

...
Словакия става вторият съюзник на Украйна, който ще ѝ предостави
Коментари Харесай

Словакия дава изтребители МИГ-29 на Украйна, следвайки примера на Полша

Словакия става вторият съдружник на Украйна, който ще ѝ даде изтребители МИГ-29, оповестява " Ройтерс ". Тя следва образеца на Полша, която в четвъртък разгласи доставката на военни самолети, които съгласно Киев са от решаващо значение за отбиване на продължаващата война.

Флотът на Словакия от 11 самолета МиГ-29 беше свален предишното лято и множеството от тях не са в оперативно положение. Сега страната ще изпрати тези, които са в редовност, а останалите ще отидат за аварийни елементи.

Словакия, която е страна-членка на НАТО, ще достави и част от своята система за противовъздушна защита KUB, съобщи министър-председателят Едуард Хегер.

" Днес държавното управление взе решение и единомислещо утвърди интернационалното съглашение (за дарението). Процесът на предаване на тези изтребители е тясно съгласуван с полската страна, с Украйна и, несъмнено, с други съдружници ", сподели той.

Страната ще получи финансова отплата от Европейския съюз. Тя също по този начин е постигнала съглашение със Съединени американски щати за доставки на военни материали на стойност към 700 млн. $, сподели Хегер.

Съюзниците на НАТО в някогашния комунистически блок като Полша и Словакия са изключително гласовити поддръжници на Киев, откакто Русия стартира войната. Западните страни, които са предоставяли на Украйна оръжия, до момента са отказвали да изпратят изтребители.

През 2018 година Словакия поръча от Съединени американски щати изтребители F-16, които да заменят остарелите самолети МиГ-29. Очаква се първите самолети, създадени в Съединени американски щати, да дойдат през 2024 година след известно закъснение.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР