Словакия ще отложи решението за това дали да смени съветските

...
Словакия ще отложи решението за това дали да смени съветските
Коментари Харесай

Словакия отлага решението за замяна на съветските МиГ-29

Словакия ще отсрочи решението за това дали да смени руските си бойни самолети МиГ-29 с F-16 или " Грипен " (Gripen), заяви министър председателят Петер Пелегрини.

" Ройтерс " напомня, че министерството на защитата е трябвало до 29 юни да показа разбор на двете благоприятни условия, само че министър председателят сподели, че решението е прекомерно съществено, с цел да се прави под напън. " Искам да видя сравними предложения, с цел да разсеем всевъзможни подозрения. Това е съществено решение за милиарди евро. "

Договорът с Русия за поддръжката на 12 самолета МиГ-29 е до есента на 2019 година, като против 20-50 милиона евро годишно десетки съветски инженери са основани в словашка база. Този контракт ще би трябвало да се удължи, тъй като някой би трябвало да обслужва машините, до момента в който дойдат новите самолети, каквито и да са те.

Доставката на " Грипен " би лишила сред 18 и 24 месеца, а за F-16 най-вероятно ще е реалност към 2023 година, споделя Ярослав Над, анализатор в Института за политиката за сигурност. " И двете варианти ще са за Словакия крачка напред, само че няма обществен спор за това дали се нуждаем от по-скъпите F-16 или от " Грипен ", които са по-достъпни ", цитира думите му " Ройтерс ".

Преговорите на Братислава с шведската компания " Сааб " се водят от години. Но министърът на защитата Петер Гайдош от дребна националистическа и евроскептична партия спря диалозите и предложения други претенденти. Това провокира рецензии от съдружни сътрудници, че забавянето единствено удължава зависимостта на натовската войска от Русия.

Миналия месец от " Сааб " споделиха, че в случай че получат словашката поръчка, ще реалокират в страната център за поддръжка и обслужване, от който да бъдат обхванати няколко европейски страни. " Грипен " има в прилежащите Унгария и Чехия.

Братислава възнамерява да изразходва към 6.5 милиарда евро до 2030 година за модернизиране на отрбаната. До края на десетилетието делът на разноските би трябвало да се увеличи отн 1.2 на 1.6 % от Брутният вътрешен продукт и на 2% през 2024 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР