Словакия разкритикува плана на Австрия да отреже социалните помощи за

...
Словакия разкритикува плана на Австрия да отреже социалните помощи за
Коментари Харесай

Словакия обвини Австрия в дискриминация

Словакия разкритикува проекта на Австрия да отреже обществените помощи за деца, които живеят в чужбина, предупреждавайки, че мярката е дискриминираща по отношение на словаците, които работят в Австрия, предава " Ройтерс ", представена от news.bg.

През предходната седмица ръководещата австрийска коалиция разкри проекти за орязване на помощите, които са най-малко по 114 евро на дете на месец.

На конференция в Братислава след среща с външния министър на Австрия Карин Кнайсъл словашкият външен министър Иван Корчок прикани Виена да съблюдава правилото на недискриминация.

Той добави, че словаците в Австрия внасят пари в държавната хазна на страната и затова би трябвало да получат помощи.

Кнайсъл сподели от своя страна, че Австрия ще търси смяна на европейско равнище, тъй че помощите за децата да отразяват стандарта на живот, обществената система и покупателната дарба във всяка страна.

„ Ние, дипломатите, се съгласихме, че би трябвало да отворим вратата за разисквания по въпроса сред министрите на обществените работи ", добави австрийският министър.

Австрия граничи с 8 страни, в това число Чехия, Словакия, Унгария и Словения, където заплатите са доста по-ниски.

През 2016 година Австрия е отпуснала 273 милиона евро обществени помощи за 132 000 деца в Европейския съюз и страните от Европейската икономическа зона.

Европейската комисия разкритикува Германия през предходната година за сходен проект, който предвиждаше понижаване на детските помощи. Впоследствие Берлин се отхвърли от предлагането.

Европейската комисия разгласи, че ще наблюдават измененията в Австрия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР